Denník N

Z legendárneho Jariho Kurriho spravil bábku. Ako Putin ovládol fínsky klub pre vlastnú propagandu

Jari Kurri na zápase Slovan - Jokerit v roku 2015. Foto - TASR/Martin Baumann
Jari Kurri na zápase Slovan – Jokerit v roku 2015. Foto – TASR/Martin Baumann

Jyri Hänninen (45) je jedným z 25 investigatívnych novinárov, ktorí pracujú vo fínskej verejnoprávnej mediálnej spoločnosti Yle.

Keď v roku 2013 odkúpili ruskí oligarchovia minoritný podiel v hokejovom klube Jokerit Helsinki a rovnako aj v štadióne Helsinki-Halli (poznáme ju ako Hartwall arénu, no fínska spoločnosť Hartwall po ruskej invázii na Ukrajinu odstúpila zo sponzoringu), začal sa oň viac zaujímať, hoci šport vôbec nesleduje.

Hovorí, že Kremľu sa podarilo získať nejaký škandinávsky klub až na štvrtý pokus, a tiež vysvetľuje, že Putin si ho prostredníctvom svojich oligarchov kúpil len na propagandu.

Rusi sú po 24. februári na odchode z fínskeho hokeja, stále však neodišli úplne, keďže Gennadij Timčenko je na sankčnom zozname a svoje podiely nemôže predať.

Aj preto hrajú Slováci na MS v hokeji v menšej a hlavne staršej hale Helsingin jäähalli.

Kto postavil Helsinki arénu, ktorá stojí od roku 1997?

Bola to koalícia investorov, hlavnou postavou bol Hjallis Harkimo. Je to slávny fínsky biznismen a politik. Je poslancom fínskeho parlamentu, bol členom strany Národná koalícia, čo je jedna z najväčších strán v krajine. V roku 2018 založil vlastnú stranu Biznis teraz. Je tu veľmi slávny, má vlastnú televíznu šou a stále sa o ňom píše v novinách. Od postavenia haly bol dlhý čas jej majiteľom, až v roku 2013 predal svoj podiel ruským oligarchom Gennadijovi Timčenkovi a rodine Rotenbergovcov: bratom Arkadijovi a Borisovi, dôležitou postavou pre klub bol jeho syn Roman. Týchto oligarchov spája, že sú priateľmi Vladimira Putina. Rotenbergovci poznajú Putina už od 60. rokov, keď spolu chodili na džudo v Petrohrade. Desaťročia sa o nich nevedelo, keď sa však Putin v roku 2000 stal prezidentom, zrazu z nich boli miliardári.

Keď Harkimo predával svoj podiel, povedal, že noví majitelia to kupujú z lásky k hokeju.

Áno, vtedy aj rovno oznámili, že opúšťajú fínsku ligu a idú hrať KHL. Hrať túto súťaž bol ich nápad. Teraz už vieme, že najprv plánovali kúpiť švédsky klub, ale tam im povedali nie, choďte odtiaľto do ri*i, nechceme vaše peniaze. Potom to skúšali s dvomi klubmi vo Fínsku, s jedným klubom z mesta Espoo (ide o klub Espoo Blues – pozn. red.) neďaleko Helsínk a aj s Ilves Tampere. Ani to sa však nepodarilo. Potom zistili, že Harkimo má finančné problémy s Jokeritom Helsinki, bol vo finančnej strate, rovnako aj štadión. Tak Rusi prišli a povedali, že kúpia časť klubu aj štadióna, on dostane peniaze a oni sa postarajú o účty. Spravili to čisto z propagandistických dôvodov, chceli do svojej ligy dostať aj kluby zo západných krajín.

A vy ste vtedy o tom začali písať. Čo ste zistili?

Hlavne to, že všetky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Vladimir Putin

Šport a pohyb, Svet

Teraz najčítanejšie