Denník N

Nositelia štátneho vyznamenania prezidentke: Je dobré, že ste sa ospravedlnili (anketa)

Fotokoláž. Foto N a TASR
Fotokoláž. Foto N a TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová tento týždeň priznala, že pri vyznamenaní členov Bielej légie in memoriam nastala chyba pri posudzovaní. Antikomunistickí bojovníci Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár počas 2. svetovej vojny pôsobili proti Slovenskému národnému povstaniu.

„V prípade vyznamenania Antona Tunegu, Alberta Púčika a Eduarda Tesára sa stala chyba v procese posudzovania. Štátne vyznamenania by mali dostávať ľudia, ktorých životný príbeh nemôže vyvolať spor o to, či slúžili demokracii. Urobím všetko pre to, aby sa v budúcnosti podobné kontroverzie neopakovali,“ uviedla prezidentka.

Prezidentke trojicu popravených odporučila vyznamenať Nadácia Tunegu, Púčika, Tesára, ktorej predsedom je bývalý líder KDH Ján Figeľ. Ten aj po priznaní chyby v Prezidentskom paláci tvrdí, že prezidentka urobila správne rozhodnutie.

„Ideológovia a nezrelí historici spochybňujú pravdu, lebo sa nezhoduje s ich záujmami a videním sveta,“ reagoval Figeľ.

„Je jednoducho faktom, že pred pôsobením v Bielej légii viacero jej príslušníkov pracovalo počas nemeckej okupácie Slovenska pre spravodajské oddelenie Hlavného veliteľstva Hlinkovej mládeže (HV HM) a že po roku 1945 operovali v intenciách ľudáckych exilových organizácii,“ vysvetľuje historik Anton Hruboň s tým, že Tunega aj Púčik boli takzvané hlásky, a teda spravodajsky pracovali proti Slovenskému národnému povstaniu.

Anton Tunega, Albert Púčik a Eduard Tesár. Zdroj foto: ÚPN

Nositelia ocenenia: Bola to chyba

Predseda Nadácie Tunegu, Púčika, Tesára obhajuje vyznamenanie trojice popravených antikomunistických bojovníkov aj tým, že minulý rok ich vyznamenal aj predseda parlamentu Boris Kollár a tento rok pri príležitosti výročia ich popravy im na hrob doniesol kvety aj premiér Eduard Heger. Ján Figeľ sa preto pýta, prečo sa historici a kritici ocenených neozvali už vtedy.

„Fakt, že podobný rozruch nenastal po tom, čo rovnakým osobám udelil vyznamenanie aj súčasný predseda parlamentu, svedčí len o tom, že v jeho prípade sú očakávania diametrálne iné, respektíve nijaké, na rozdiel od prezidentky Čaputovej, v ktorej prípade sú očakávania stále veľmi, veľmi vysoké,“ hovorí spisovateľka a prekladateľka Jana Juráňová, ktorá štátne vyznamenanie dostala v roku 2019.

Denník N oslovil nositeľov štátneho vyznamenania, ako sa na vzniknutú situáciu pozerajú (celé odpovede sú uvedené nižšie v texte). Viacerí nositelia najvyšších štátnych vyznamenaní s ocenením trojice z Bielej légie nesúhlasia.

„Je to nepríjemná vec, ktorá sa nemala stať aj preto, lebo v ten istý večer bola in memoriam vyznamenaná aj fašistami zavraždená významná literárna vedkyňa Alžbeta Göllnerová Gwerková,“ hovorí literárny vedec a bývalý politik VPN Milan Šútovec.

„Prezidentka má poradcov, ktorí jej pripravujú materiály a mali by patrične a precízne preskúmať nominovaných na vyznamenanie. Ale kvitujem, že sa ospravedlnila. Takéto chyby sa stávajú, hoci by sa nemali stávať,“ dodáva herec Richard Stanke.

František Mikloško zase tvrdí, že o minulosti trojice ocenených treba hovoriť: „Ale ak by sme chceli byť dôslední na celé 20. storočie, neviem, či by sme medzi ocenenými nenašli aj ľudí, ktorí v začiatkoch podporovali komunizmus a potom zmenili svoj názor a bojovali proti nemu,“ dodáva.

Prezidentka Čaputová odovzdáva vyznamenanie pre trojicu popravených antikomunistov predsedovi Nadácie Tunegu, Púčika a Tesára. Foto – FB Nadácie TPT

Otázka: Prezidentka Zuzana Čaputová desať dní po udelení štátnych vyznamenaní priznala, že pri vyznamenaní členov Bielej légie in memoriam nastala chyba pri posudzovaní. Čo si ako nositeľka/nositeľ štátneho vyznamenania myslíte o tom, že tejto trojici prezidentka udelila vyznamenanie a potom to označila za chybu? 


Pavol Čekan
Rad Ľudovíta Štúra II. triedy, za mimoriadne zásluhy v oblasti vedy, najmä v oblasti vývoja a výroby testov na vírus SARS-CoV-2

Som vedcom v inej oblasti, preto si pomôžem vyjadreniami historikov, ktorí povedali, že títo traja vyznamenaní by pre svoju kontroverznú minulosť nemali byť ocenení. Považujem

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Zuzana Čaputová

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie