Denník N

Tretina Slovákov sú dezorientovaní alebo zlí ľudia, pripomína novinka SND

Ako sa zorientovať v dnešnej tekutej realite? Foto - Andrej Balco
Ako sa zorientovať v dnešnej tekutej realite? Foto – Andrej Balco

Slovenské národné divadlo v tejto sezóne premiéruje už druhé kolektívne autorské dielo. 24 je ruským, ukrajinským, ale najmä slovenským zrkadlom.

Ako nestratiť nádej, že život má zmysel, ak prídete takmer o všetko? Ako neotupieť? Ako nestratiť súcit? Ako nestratiť rozum?

To je niekoľko z otázok, ktoré vám zostanú v hlave po zhliadnutí novinky Činohry SND. Dostala stručný názov odkazujúci na dátum 24. február tohto roka, deň, keď Rusko napadlo Ukrajinu.

Na pódiu stojí päť hercov, každý však stvárňuje niekoľko postáv a niekoľko príbehov. Hrajú Ukrajincov a Ukrajinky, Rusov a Rusky, Slovákov a Slovenky, ale vystupujú aj pod svojimi menami a každý má vlastný dhý monológ. Zuzana Fialová, Gabriela Dzúriková, Ivana Kuxová, Branislav Bystriansky aj Jakub Rybárik.

Scéna je jednoduchá, no efektná. Tváre a postavy hercov sa zrkadlia na podlahe aj na stenách veľkej miestnosti, čo vizuálne zvýrazňuje, že na javisku sú aj nie sú sami za seba.

Od dvojice ku kolektívnemu dielu

Pôvodne to malo byť niečo úplne iné. Ešte po začatí skúšok webstránka SND avizovala v Činohre premiéru s názvom Ostrov so slovami „vzrušujúca ’krimibáseň’ o hrôzach a súcite, od ktorých sa nesmieme a nechceme dištancovať v dnešnom čase civilizačných pohybov a ekologických výziev.“

Išlo o objednávku ešte predchádzajúceho vedenia divadla z roku 2019. No

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Divadlo a tanec

Kultúra

Teraz najčítanejšie