Denník N

High 5ive: Nanič počasie, živá scéna. Kultúrny pozdrav z Islandu

Reykjavík zhora. Foto - David Konečný
Reykjavík zhora. Foto – David Konečný

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

So spisovateľom a básnikom Sjónom sa stretávame mimo centra Reykjavíku, v kaviarni, ktorú má za rohom. Bavíme sa o filme The Northman, na scenári ktorého spolupracoval. O tom, ako sa snažil podmínovať hollywoodske klišé. O tom, či nám dnes niečo hovorí pomsta. A či je tento vikingský krvák festivalom mužskosti.

V slovenčine vyšla Sjónova kniha Máni Steinn – Chlapec, ktorý nebol (Slovart, 2016). Odporúčam. V češtine takisto Múza z lodi ArgóSyn stínu. Rozpráva mi, ako sa s Björk hádali o poézii a ako mu pomohla prekonať krízu v písaní. Aj o tom, prečo Island chrlí hudbu. V lete si Sjóna nedajte ujsť na Mesiaci autorského čítania.

*

Autorovi Andrimu Magnasonovi prinášam čerstvý český preklad jeho knihy O času a vodě (Argo, 2022). Magnason napísal text na tabuľu, ktorá pripomína „úmrtie” ľadovca Ok na Islande. Vo svojich knihách sa venuje nášmu vzťahu k svetu. Tá najnovšia je o klimatickej kríze, ale nechce byť len ďalším titulom v tomto zozname.

Rozprávame sa o tom, či nás v stave krízy dokážu osloviť slová a literatúra. A ako vnímame čas. Prečo nás nechávajú chladnými problémy, ktoré presahujú dobu nášho života. Akoby sme sa zavreli do kapsúl, kde čakáme, že krízu za nás vyrieši niekto iný. O tom je Magnasonova kniha Truhla času (Argo, 2021). Aj on v lete príde.

*

Klub Sirkus sa na prelome milénia stal inštitúciou večerného života Reykjavíku. Tu sa stretávala

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie