Denník N

Matovičovo krúžkovné odmení aktívnych rodičov, no nie je isté, či pomôže chudobným

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dnešné vzdelávacie preukazy dávajú 32 eur za rok a iba na krúžky, ktoré sú v sieti. Matovičov návrh hovorí o 50 eurách na mesiac a pre omnoho väčší okruh krúžkov.

Štát dal minulý rok na krúžky a voľnočasové aktivity 17 miliónov, teraz Igor Matovič sľubuje 400 miliónov eur. Minister financií presadzuje, aby súčasťou jeho balíčka boli aj voľnočasové poukazy, tiež známe ako „krúžkovné“.

O balíčku podľa posledných informácií bude parlament rozhodovať v utorok.

Pozreli sme sa na to, ako fungujú krúžky dnes a čo hovoria ich organizátori na možnú veľkú zmenu. V zásade hovoria, že nové krúžky budú vznikať pri chudobných oblastiach iba v momente, keď tréneri a učitelia uveria v schopnosť štátu udržať takýto nový systém dlhodobo.

Zároveň uznávajú, že aj dnes majú mnohí rodičia problém zaplatiť svojim deťom kvalitné mimoškolské aktivity.

„Nemáme dáta o tom, aké efektívne je pre Slovensko investovať do tejto oblasti. Slovensku sú dlhodobo vyčítané problémy s nedostupnosťou jasieľ a škôlok, takisto fakt, že máme segregované školy. Voľnočasové poukazy ani jeden z týchto problémov neriešia,“ hovorí analytik Michal Páleník.

Gröhling: Poslali sme ho po chlieb, doniesol cukríky

Voľnočasové poukazy spustili prestrelku medzi ministrom financií Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom školstva Branislavom Gröhlingom (SaS). Matovič ho označil za „trucovitého Branka“, inokedy zdržanlivý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Igor Matovič

Mladí

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie