Denník N

Hlučnú štvorprúdovku v centre Bratislavy, ktorá rozčesla centrum, má prekryť park

Plató Staromestská prekrýva hlučnú štvorprúdovku. Foto - MIB
Plató Staromestská prekrýva hlučnú štvorprúdovku. Foto – MIB

Staromestská ulica oddeľuje Bratislavský hrad od zvyšku historického centra hlavného mesta. Primátor Matúš Vallo predstavil ambiciózny architektonický projekt, ktorý by ich prepojil.

Roky sa medzi architektmi a urbanistami hovorí o tom, ako by sa dal vyriešiť problém so Staromestskou ulicou, ktorej výstavba v 70. rokoch preťala historické centrum hlavného mesta. Teraz už má na to mesto plán.

Primátor Bratislavy Matúš Vallo predstavil projekt Plató Staromestská, na ktorom pracoval tím štyroch architektonických ateliérov.

Rušnú ulicu by mal na 218 metroch prekryť plnohodnotný park s ihriskom, alejou a ďalšími stromami. Celý projekt by mal stáť okolo 18 miliónov a hotový by mohol byť do piatich rokov.

„Máme šancu ukázať, že sa dokážeme zmeniť, že vieme opraviť chyby z minulosti, že máme odvahu aj silu naozaj to urobiť a nie iba fňukať, ako nám kedysi komunisti rozdelili mesto,“ hovorí Vallo.

Pred vybudovaním Staromestskej ulice: na bratislavskom Rybnom námestí pri Dóme sv. Martina kedysi stála židovská synagóga, snímka zo 16. júla 1968. Foto – TASR/Koloman Cích
Búranie domov pri Dóme sv. Martina pri výstavbe Mosta SNP, na snímke z 28. apríla 1971. Foto – TASR/Viliam Přibyl
Staromestská ulica v Bratislave, 2022. Foto TASR/Pavel Neubauer
Nad cestou má vzniknúť park. Foto – MIB

Nič sa nezbúra, iba doplní

Pôvodné zadanie, ktoré dostal na stôl tím architektov z Metropolitného inštitútu Bratislava, nebolo natoľko veľkorysé.

„Začali sme lávkou, ktorá prepájala Židovskú ulicu s hradbami a bola široká približne 20 metrov,“ hovorí Ján Studený, ktorého ateliér na zadaní pracoval s ateliérom Petra Steca, Ľubomíra Závodného a krajinárskym ateliérom Terra Florida.

Postupne s kolegami skúmali všetky architektonické aj urbanistické súvislosti a detaily a dĺžka lávky postupne narastala. „Z dvadsiatich metrov sa najprv natiahla na tridsaťdva metrov a po ďalších rozsiahlych debatách s rôznymi odborníkmi sme sa rozhodli, že skúsime navrhnúť razantnejšie a komplexnejšie riešenie pre mesto,“ vraví Studený.

Plató s dĺžkou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie