Denník N

Pil tri litre koly denne, keď ho draftovali, doma spal. Príbeh najužitočnejšieho hráča NBA Nikolu Jokića

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Hovorilo sa o jeho obezite, o závislosti od koly, o záľube v koňoch, ale nik neočakával, že so svojou postavou sa môže stať basketbalovou hviezdou svetových parametrov, najmä v neuveriteľne konkurenčnom a hlavne primárne americkom prostredí NBA.

Nikola Jokić sa však napriek tomu presadil a bol pri evolúcii súčasných pivotov, ktorí už nie sú len ťažkopádni a limitovaní svojou výškou a váhou, ale všestranní hráči a často kľúčové postavy svojich tímov.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako si na neho spomína bývalý spoluhráč a v súčasnosti hráč Svitu Saša Avramović,
  • ako sa popasoval s nezdravým životným štýlom a obezitou,
  • prečo neprestúpil do Barcelony a prespal svoje draftovanie do NBA,
  • aké historické rekordy dosiahol,
  • čím to je, že Srbsko vládne svetovému basketbalu.

Ťažké profesionálne začiatky a neobyčajná draftová noc

Z bratskej trojice Jokićovcov to Nikola rozhodne dotiahol najďalej. Najstarší Strahinja hral najmä v Európe, Nemanja je absolventom univerzity Detroit Mercy.

27-ročný Nikola však nemusel byť dnes tam, kde je. Všetko sa začalo v roku 2012 prestupom do belehradského Mega Basketu, ktorý je najmä výchovnou stanicou pre Partizan a Crvenu Zvedzu. O prestup sa postaral jeho budúci agent a súčasne spolumajiteľ klubu Miodrag Raznatović. Nálepka profesionála bola v tomto prípade len pro forma, Jokić podľa urbánnych legiend pil tri litre koly denne, absolútne nedbal o zdravú výživu a jeho fyzická výbava bola na míle vzdialená ideálu. Pri výške 211 cm vážil podľa rôznych zdrojov až 140 kíl.

Jeho spoluhráčom bol aj Saša Avramovič, 29-ročný bývalý mládežnícky reprezentant Srbska, v súčasnosti hráč Iskry Svit a jeden z najdlhšie pôsobiacich legionárov v slovenskej najvyššej súťaži.

„V mojom druhom roku prišiel chlapec zo Somboru, Nikola Jokić. Vtedy bol fyzicky mimo, ne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Basketbal

NBA

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie