Denník N

Matovič sa dostal do podobnej situácie ako Putin

Minister financií nie je zločinec ako ruský prezident, ale podobne ako on všetkých okolo vmanévroval do situácie, v ktorej by najradšej neboli.

Snaha Igora Matoviča pomôcť rodinám v niečom pripomína snahu Vladimira Putina pomôcť Ukrajine. Zdá sa, že Matovič to rovnako nemá dobre premyslené.

Najskôr hovoril, že zoberie sto najbohatším firmám. Dnes presviedča, že to urobí aj bez toho.

Tvrdil, že pôjde o opatrenie proti inflácii, ale tá sa netýka iba pracujúcich rodičov nezaopatrených detí. Iným však pomôcť nechce a mestám, obciam a samosprávam ide dokonca brať.

Presviedčal, že na svoj plán vie nájsť peniaze aj bez toho, aby dvíhal dane. Jeho vlastní analytici z ministerstva financií však upozorňujú, že jeho čísla nesedia.

Tvrdil, že so Slovnaftom sa dohodol, že sa podelia so štátom o zisky, ktoré majú vďaka rozdielu medzi svetovou cenou ropy a cenou z Ruska. Jeho výpočty však nesedia s tými, ktoré sa dostali do návrhu zákona. Vôbec nie je jasné, koľko peňazí Slovnaft zaplatí, a celkom isto to nezníži a ani nezastaví rast ceny benzínu a nafty.

A teraz sa pozrime, v čom sa Matovičova situácia podobá Putinovej. Tému pomoci rodinám otvoril tak razantne a bez prípravy, tak veľkohubo a bez možnosti upravovať svoje velikášske vyhlásenia, že by teraz už len ťažko mohol z témy cúvať a nestratiť pri tom tvár.

Porovnanie s Putinom, samozrejme, nesedí v základnej veci: Putin rozpútal vojnu, pre jeho šialený nápad zomierajú ľudia, milióny obyvateľov utekajú a celý svet sa bojí, že nám hrozí tretia svetová vojna. Igor Matovič nič také nerobí.

Igor Matovič „iba“ ohrozuje verejné financie a dôveru v štát, a ak sa niekto trasie o svoj život, je to koalícia, ktorá znovu nemá istotu, že vydrží.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie