Denník N

Smutný koniec Ficovej „zamestnaneckej prémie“

V daňovom priznaní je spolu sedem riadkov, ktorých zmyslom je zadať nejaké údaje týkajúce sa „zamestnaneckej prémie“. Keď ich všetky vyplníte, „prémia“ bude mať hodnotu nula. Vláda ju jednoducho nastavila tak, že sa neoplatí.

Autor je podpredsedom SaS

V roku 2009 vláda Roberta Fica s veľkou slávou zaviedla takzvanú zamestnaneckú prémiu. Išlo o opatrenie, ktoré malo zvýšiť čistý príjem zamestnanca pracujúceho za nízku mzdu. Podstata bola v tom, že ak základ dane zamestnanca nedosiahol ani nezdaniteľné minimum a zamestnanec tak neplatil žiadnu daň, štát mu na prilepšenie vyplatil „zamestnaneckú prémiu“. Čiže „zamestnanecká prémia“ bola vlastne záporná daň.

V prvom roku zavedenia „zamestnaneckej prémie“ si tak zamestnanci mohli na úkor rozpočtu ministerstva financií vylepšiť svoj čistý príjem až o 181 eur.

Už v roku 2010 sa však „zamestnanecká prémia“ znížila na maximálne 157 eur. A postupne klesala každý rok. Vlani, v roku 2014, si mohli zamestnanci prilepšiť už len o 27 eur.

Toto postupné znižovanie je dané tým, že mzdy postupne rastú, nezdaniteľné minimum (naviazané na životné minimum) však rastie veľmi pomaly. Dokonca ostatné dva roky sa nezdaniteľné minimum nezvyšovalo vôbec.

V roku 2015 tak „zamestnanecká prémia“ spadla na nulu. Dostali sme sa do paradoxného stavu. V zákone o dani z príjmov stále máme § 32a, ktorý definuje „zamestnaneckú prémiu“ – jej výška je však nula.

V poučení k tlačivu daňového priznania za rok 2015 sa dočítame:

„Zamestnanecká prémia vypočítaná percentuálnou sadzbou dane podľa § 15 zákona z rozdielu sumy nezdaniteľnej časti základu dane podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona a základom dane vypočítaným podľa § 5 ods. 8 zákona zo sumy 12-násobku minimálnej mzdy je 0 eur.“

V daňovom priznaní je spolu sedem riadkov, ktorých zmyslom je zadať nejaké údaje týkajúce sa „zamestnaneckej prémie“ – s nulovým výsledkom…

Vláda Roberta Fica sa však „zamestnaneckú prémiu“ zrušiť neodvážila. Veď si predstavte, ako by to vyzeralo:

Premiér Fico s úsmevom odškrtáva na veľkej tabuli splnenú úlohu „Zrušenie zamestnaneckej prémie“.

Na tom by sa žiadne PR urobiť nedalo, na to si netrúfol ani „najväčší“ slovenský politik.

A tak vláda Roberta Fica nechala „zamestnaneckú prémiu“ potichu vyhynúť.

A vy, keď si budete vypĺňať tlačivo daňového priznania, sa žiadnej zamestnaneckej prémie nezľaknite. Bez váhania tam zapíšte tú nulu.

No pozor na ten posledný riadok označený ako „daň“. Tam nula zrejme nebude…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie