Denník N

Matovič musí rátať s tým, že prezidentka môže jeho balík vetovať

Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Zuzana Čaputová po voľbách 2020, keď sa Matovič stal premiérom. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hlava štátu už viac ako dva roky kritizuje zneužívanie skráteného legislatívneho konania. Ťažko ho môže prehliadnuť pri takzvanom balíku pomoci rodinám, o ktorom budú rozhodovať poslanci.

I keď sa Igorovi Matovičovi (OĽaNO) tento týždeň podarí – zrejme aj s pomocou kotlebovcov či poslancov okolo Štefana Kuffu – presadiť takzvaný balík pomoci rodinám, ešte nemusí mať vyhraté.

Po sporoch o to, čo je obsahom Matovičovho balíka, si totiž kritiku zaslúži aj proces, ako sa zmeny schvaľujú. Po prvé, daňový bonus či prídavok na dieťa sa idú zmeniť v jednom balíku cez novelu zákona o voľnočasových poukážkach pre deti.

No a po druhé, zákon sa schvaľuje bez riadnej odbornej debaty, cez skrátené legislatívne konanie a s viac ako pozoruhodnými argumentmi. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (klub SaS) v nedeľu povedala, že z týchto dôvodov môže skončiť na Ústavnom súde.

Ešte predtým ho však môže zastaviť prezidentka Zuzana Čaputová. Ak minister financií a vládni politici posledné dva roky pozorne sledovali jej vystúpenia, musí im byť jasné, že Matovičov rodinný balík je zrelý na prezidentské veto. I keď ho hlava štátu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie