Denník N

Vývoj bojov (88. deň): Ruskej armáde sa kriticky míňajú zásoby techniky, do bojov nasadila svojho Terminátora

Moskva 9. mája. Na prehliadke ešte bolo čo ukázať. Foto - TASR/AP
Moskva 9. mája. Na prehliadke ešte bolo čo ukázať. Foto – TASR/AP
  • Kremeľ podľa Ukrajincov vyťahuje zo skladov tanky, ktorých miesto je v múzeu.
  • Ruský priemysel nemá šancu nahrádzať straty.
  • Prečo a kde nasadili ruského Terminátora.
  • Zelenskyj porušil pravidlo a poodhalil ukrajinské straty.
  • Situácia pri Popasnej v piatok vyzerala kriticky, po víkende sa o čosi upokojila.
  • Mapy dňa – aktuálna situácia na bojiskách.
  • Videá dňa – ruský tank uniká lesom, ale neunikne; ruské propagandistické video z Mariupola ukázalo ruiny a pokus ruského novinára tváriť sa, že sa zúčastnil na reálnom boji; protitankové strely proti nákladnému autu a transportéru.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za nedeľu 22. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Koľko tankov Rusi stratili, koľko dokážu vyrobiť a prečo vyťahujú muzeálne kusy? Ruská tlačová agentúra TASS počas víkendu oznámila, že výrobcovia zbraní tento rok armáde dodajú 400 nových tankov a iných obrnených vozidiel. Na porovnanie – doteraz ruská armáda na Ukrajine preukázateľne prišla o 695 tankov, 754 bojových vozidiel pechoty, 383 obrnených vozidiel atď.

Po prvé, tvrdeniu ruskej propagandy sa ťažko verí. Predstava, že priemysel napriek tvrdým sankciám dokáže vyprodukovať štyri stovky kusov modernej ťažkej techniky, pôsobí veľmi nereálne. Rusi prišli aj o posledné zdroje moderných prístrojov, ktoré si sami nedokážu vyrobiť – a to je iba časť ich problému s výrobou.

Po druhé, aj keby sa priemyslu podarilo avizovaný počet ťažkých zbraní vyrobiť, čísla vyššie ukazujú, že to nestačí ani na pokrytie štvrtiny doteraz utrpených strát. Vojna

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie