Denník N

Extrémy (podľa) pána generálneho prokurátora

Generálny prokurátor niekedy vzbudzuje dojem, že keď hovorí o práve, akoby mu nešlo len o právo a zákonnosť, ale aj o nejaké iné záujmy alebo o publikum, pred ktorým sa potrebuje predvádzať.

Autor je právnik

Na pamätník pred radnicou v Piešťanoch nastriekal 7. mája ktosi symbol, ktorý má vraj predstavovať takzvaný vlčí trojzubec, a na jeho bočnú stranu prikreslil bojovníkovi so samopalom prirodzenie v štýle Kámasútry.

Generálny prokurátor túto ľudovú tvorivosť rýchlo nazval extrémizmom, ktorý si vraj zaslúži trestnoprávny postih. Bola zhanobená pamiatka osloboditeľov a trojzubec je fašistické parafernálium (v jeho podtexte: ukrajinské).

Reálie, história a ich interpretácia

Trojzubec, aspoň podľa toho, čo sa možno bez garancie spoľahlivosti dá dočítať na internete, údajne používali v minulosti aj formácie nacistickej SS. Trojzubec je aj znakom pluku Azov, ktorý je legálnou súčasťou ozbrojených síl Ukrajiny a je aj na ukrajinskom štátnom znaku. Vyobrazenia trojzubca na rôzne účely sa líšia a nie sú identické. Možno z obľúbeného internetu čerpal aj pán šéf prokuratúry.

Seriózna publikácia Reálie SS autora Robina Lumsdena s fotografiami zo zbierky Ulric of England (Ottovo nakladatelství, Praha, 1998) uvádza, že takzvaný Wolfsangel (vlčí hák), pochádza zo stredoveku, keď ho vzbúrení roľníci používali proti žoldnierom svojich zemepánov. Ako runa nacistickej SS mal dva varianty, ktoré sa podobajú na kresbu na piešťanskom pomníku, ale nie sú s ňou totožné. V knihe sa medzi oficiálne nepovolenými výložkami uniforiem SS spomína aj Vladimírov trojzubec, určený pre ukrajinské jednotky. Pri niektorých insígniách (vrátane trojzubca) autor opakovane uvádza, že viaceré neboli nikdy doložené fotografiami alebo dokumentmi a v súčasnosti je v obehu značné množstvo falzifikátov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Komentáre

Teraz najčítanejšie