Denník N

Pri vysokej vlhkosti je kritických už 27 stupňov. Po úmrtí bežca odborníci radia, ako behať v teple a vlhku

V New Yorku je v týchto dňoch extrémne teplo. Foto – AP
V New Yorku je v týchto dňoch extrémne teplo. Foto – AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

na sobotnom polmaratóne v newyorskom Brooklyne zomrel po príchode do cieľa jeden z bežcov a ďalších 15 ľudí previezli do nemocnice. Štyria boli hospitalizovaní vo vážnom stave, informoval hasičský zbor.

Správu ako prvý priniesol New York Times s dodatkom, že možnou príčinou úmrtia aj zdravotných komplikácií mohli byť vysoké teploty a vysoká vlhkosť.

Hovorkyňa pretekov síce informovala, že nie je jasné, či pri úmrtí zohrali teploty úlohu, incident je však výstrahou pred športovaním v horúčavách. Navyše, ak sa k nim pridá vysoká vlhkosť, riziko problémov násobne narastá.

Podľa odborníkov športovanie v podobnom počasí nemusí byť prekážkou, je však potrebné dbať na intenzitu, signály tela a dôkladnú hydratáciu. Odborník určil aj konkrétnu teplotu a percento vlhkosti, pri ktorých sa beh stáva rizikovým.

Podobný prípad sa na tomto podujatí odohral naposledy v roku 2014, v sobotu polmaratón dokončilo takmer 19-tisíc bežcov.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


Vlna horúčav je v týchto dňoch na východnom pobreží USA veľkou témou a teploty prekonávajú historické rekordy. V sobotu 21. mája, keď sa v New Yorku konal populárny mestský polmaratón, namerali v meste 32,2 stupňa Celzia, čo je len o pár desatín menej ako absolútne maximum z rovnakého dňa (33,8 ºC). Organizátori preto varovali bežcov pred možnými obavami z horúčav.

Ráno pri štarte o 7.00 bolo v New Yorku prijateľných 15 stupňov Celzia, relatívna vlhkosť však podľa meteorológov počas pretekov neklesla pod 95 percent, čo v kombinácii s intenzívnou fyzickou aktivitou výrazne zvyšuje riziko zdravotných problémov.

Potvrdzuje to aj štúdia francúzskych vedcov z roku 2012, ktorí analyzovali výkony takmer dvoch miliónov bežcov na popredných svetových mestských maratónoch a skúmali, ako ich výsledok ovplyvnilo počasie.

Závery štúdie podľa očakávania potvrdili, že najsilnejším faktorom je vonkajšia teplota – s vyššími teplotami kvalita výkonu klesla, rovnako sa však ukázalo, že podobne zásadnú úlohu môže zohrávať aj relatívna vlhkosť vzduchu.

O 20 úderov za minútu viac

Pri behu sa prirodzene zvyšuje telesná teplota a potné žľazy produkujú kvapôčky, ktoré prenášajú prebytočné teplo na povrch pokožky, odkiaľ sa odparujú. Vysoká vlhkosť však proces

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Radíme športovcom

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie