Denník N

Bratislavská integrovaná doprava priznala chyby, označovače doplní neskôr

Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Automat na cestovné lístky bratislavskej integrovanej dopravy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kampaň prišla neskoro, BID sa bráni, že čakali na prepravné podmienky. Chýbajúce označovače v autobusoch a na vlakových staniciach doplní v novembri a decembri.

Bratislavský kraj na zjednotený vlakový, autobusový a mestský lístok nebol pripravený a so spustením mali viaceré technické problémy. Cestujúci sa v chaotickej ponuke tarifných pásiem ťažko orientujú, no problém bol aj s technikou. V prímestskej doprave stále chýbajú označovače, niektoré automaty nevydávali mince, problém bol aj so zapisovaním električeniek na čipové karty.

Ľudia navyše často ani nechápu, ako si vyrátať náklady na cestu po kraji, mapa zón nie je veľmi prehľadná. Ťažkosti mali aj dôchodcovia či ťažko postihnutí, ktorí si musia do konca decembra vybaviť karty, cez ktoré dostanú zľavy. Vo viacerých predajniach sa tvorili dlhé rady a ľudia boli nervózni.

Kampaň iba pár dní

„Dôchodcovia sú najzodpovednejšia skupina cestujúcich. Žili v inej dobe a snažia sa dodržiavať pravidlá,“ vysvetľoval na tlačovke šéf Bratislavskej integrovanej dopravy Marian Rovenský.

BID o zmenách informovala iba pár dní pred nedeľným štartom III. etapy integrovanej dopravy. Bráni sa, že kampaň mohli spustiť, až keď boli jasné podmienky prepravy, sťažuje sa aj na komunálnych poslancov, ktorí ich schválili mesiac pred spustením.

 

Cestujúci si podľa BID musí rátať zóny iba pri automatoch alebo v stánku, v ostatných prípadoch to má systém zvládnuť sám podľa plánovanej trasy. V trafikách sa navyše budú dať kúpiť iba lístky pre päť zón, ktoré stačia napríklad z centra Bratislavy do Pezinka.

Budúci rok má byť spustená aj mobilná aplikácia, cez ktorú sa bude dať lístok aj kúpiť.

Spoločný vyhľadávač sa nepodaril

Nateraz neexistuje spoločný vyhľadávač spojov, kde by si cestujúci pozrel cestu napríklad z centra Bratislavy do Kráľovej pri Senci. Dopravcovia hovoria, že takýto systém chceli vytvoriť, ale nevyšlo to „pre náročnosť celého procesu a krátkosť času od vyhlásenia výzvy na predkladanie projektov po koniec programového obdobia“.

„Vyhľadávač plánujeme do blízkej budúcnosti spustiť, či už samostatne, alebo v rámci cezhraničného projektu vyhľadávača spojení v regióne Centrope,“ informuje firma BID.

V niektorých prímestských autobusoch Slovak Lines stále chýbajú označovače lístkov, jeden z vodičov preto napríklad posielal cestujúcich radšej počkať na taký spoj, ktorý zariadenie už bude mať.

Samosprávna  BID hovorí, že do štvrtka namontujú ďalších 17 označovačov, bez strojov by tak malo zostať najviac 9 autobusov, ktoré budú nasadené na menej frekventované linky. Do konca novembra by mali byť vo všetkých vozidlách, zatiaľ majú lístky značiť vodiči.

Na cestu vlakom sú zatiaľ zbytočné vopred zakúpené lístky, označovače nie sú ešte na žiadnej stanici. Na 31 zastávok a staníc majú pribudnúť až koncom novembra alebo v decembri.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Bratislavská integrovaná doprava

Slovensko

Teraz najčítanejšie