Denník N

Budaj o medveďoch, ktorých je priveľa, o spolitizovaných poľovníkoch a zlatých padákoch (+ video)

Minister životného prostredia Ján Budaj Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister životného prostredia Ján Budaj Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister životného prostredia Ján Budaj hovorí, že medveďov je len toľko, koľko prostredie uživí. Poukazuje na vplyv človeka, ktorý im zabezpečuje dostupnú potravu. V rozhovore označil za amorálne vysoké odstupné, ktoré by malo dostať bývalé vedenie Štátnych lesov TANAP-u.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Minister životného prostredia kritizuje stotisícové odstupné, ktoré by mal dostať bývalý riaditeľ Štátnych lesov TANAP-u Ján Marhefka a jeho námestník Ján Andráš. „Je to veľká hanba. Nemyslíme si, že je dôvod vyhodiť 100-tisíc eur na odstupné pre manažérov, ktorí aj tak išli do hlbokej straty a ich postoj k ochrane prírody bol priam nepriateľský. Ale o tom asi budú rozhodovať súdy.“

V rozhovore sa dočítate:

  • čo môže byť príčinou toho, že najviac kolízií s medveďmi je na Poľane,
  • či medveďov na Slovensku nie je priveľa,
  • o spolitizovanom vedení poľovníkov, ktorí si na výhody zvykali už za Mečiara,
  • či plánuje ministerstvo naozaj obmedziť výjazdy na horské chaty.

Od 1. apríla sú správy národných parkov samostatným subjektom priamo pod rezortom životného prostredia. Spravujú štátne lesné pozemky s vyšším stupňom ochrany. Ako prebehlo odovzdanie pozemkov, nehnuteľností a prechod zamestnancov spod štátnych lesov pod ochranu prírody?

Neprebehlo to celkom hladko. V parlamente nám stihli odporcovia reformy hodiť polená pod nohy, tri národné parky prešli, v ostatných sa musí urobiť zonácia, čo je pomerne komplikovaný administratívny proces. Prešiel Tatranský národný park, Pieninský národný park a Slovenský raj. Teraz idem na vládu s návrhom zonácie Muránskej planiny. Tá bola horúcou témou, intervenoval do toho predseda parlamentu Boris Kollár. To bolo nešťastné, pretože Slovensko sa ocitlo na Európskom súdnom dvore za to, že nerešpektovalo ochranu biotopov hlucháňa.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Lesy SR

Medvede

Ochrana prírody

Rozhovory

Turistika a outdoor

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie