Denník N

Problém rieky Slaná sa naťahoval, kým nenastala ekologická katastrofa

Rieka Slaná sfarbená dočervena pri obci Nižná Slaná. Foto - Norbert Hegedűs
Rieka Slaná sfarbená dočervena pri obci Nižná Slaná. Foto – Norbert Hegedűs

Voda v rieke Slaná je už viac ako tri mesiace sfarbená načerveno, pretože sa do nej vlieva banská voda, ktorá je znečistená oxidom železitým. Podľa najnovších informácií došlo k tomu, čoho sa každý obával: živočíchy v rieke hromadne hynú. Riešenie ešte stále nevidieť, hoci podľa prvých odhadov môže trvať 20-25 rokov, kým sa do rieky vráti život.

Na začiatku mája obleteli sociálne médiá dramatické fotky: bolo na nich vidieť uhynuté ryby a raky. Pochádzali z rieky Slaná, ktorá bola sfarbená dočervena. Miestni sú zúfalí, život v rieke mizne a ministerstvá už mesiace ukazujú jedno na druhé.

„Všetko, čo žije v tejto rieke, postupne vyhynie. Aj podľa Slovenského rybárskeho zväzu je miera vyhynutia extrémna. Už je neskoro,” tvrdí Tomáš Ladňák, zamestnanec obce Nižná Slaná.

Z článku sa dozviete:

  • čo sa stalo v rieke Slaná,
  • aké riešenia vyskúšali a prečo nefungovali,
  • prečo došlo k oneskoreniu,
  • aká je aktuálna situácia v rieke.

Čo sa stalo doteraz?

Slaná sa sfarbila načerveno už v polovici februára banskou vodou, ktorá sa do rieky leje z niekdajšej železnorudnej bane Siderit. Pozornosť verejnosti na problém upriamil medzi prvými starosta obce Nižná Slaná Tibor Jerga, ktorý od začiatku spolupracuje na riešení so Slovenskou inšpekciou životného prostredia a s okresným úradom v Rožňave na čele s Jaroslavom Šípom. Pre medializáciu veľa spravil aj politik Aliancie Örs Orosz.

Prvou reakciou ministerstva životného prostredia bolo vyjadrenie zo 17. marca, podľa ktorého je za problém zodpovedný štátny podnik Rudné bane. Jeho zriaďovateľom je ministerstvo hospodárstva. Riaditeľ štátneho podniku Peter Žitňan však poprel zodpovednosť a rezort životného prostredia sa neskôr ospravedlnil. Žitňan vyhlásil, že sa aktívne podieľajú na riešení situácie.

Na konci marca sa zdalo, že vo veci sa konečne niečo deje: črtalo sa riešenie. Podľa neho sa malo obmedziť množstvo vody, ktoré prúdi do šachty Gabriela, a tak sa z nej potom kontaminovaná voda nedostane do Slanej. Táto šachta je dlhá 381 metrov a momentálne je úplne naplnená vodou. Teoreticky sa mala naplniť až po dvadsiatich piatich rokoch, za ten čas mohli vyriešiť odvádzanie znečistenej vody. Naplnila sa však oveľa skôr, už po

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ján Budaj

Maďarská aliancia

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie