Denník N

Matovič a jeho ruské spôsoby

Ruské je, keď tyká šéfredaktorovi Aktualít, ruské je jeho pohŕdanie novinármi, ruské je to, že jeho politickým nástrojom je udavačstvo.

Ako píše kolega Matúš Kostolný, ministra financií Igora Matoviča nie je správne označiť za slovenského Putina, lebo ruský prezident je vojnový zločinec.

Čo je však možné a aj správne povedať, je, že Matovičovo správanie je – ruské. A že ruské je antitézou európskeho.

Ruské je napríklad to, že Matovič šéfredaktorovi portálu Aktualít Petrovi Bárdymu na Facebooku tyká, hoci si v reálnom živote vykajú. Pohŕda tým európskou kultúrnou normou, podľa ktorej ľudia vykaním vyjadrujú základnú úctu k cudziemu človeku. V Rusku je, naopak, tykanie cudziemu človeku – navyše z pozície moci – obvyklou formou ponižovania.

Ruské je, keď mu píše, že je hanbou a že je obmedzený. A ruské je, keď vyhlási, že novinári na neho útočia, lebo nie je LGBTI, a že ho nezaujímajú medzinárodné novinárske organizácie, ktoré si všímajú jeho útoky na novinárov.

Toto všetko je typicky ruské – tykať, urážať a každého názorového protivníka obviniť z nadŕžania gejom. Ruské je pohŕdať novinármi.

Pod slovom „ruské“ mám na mysli kód správania sa, ktorý je pre ruskú spoločnosť typický. Používam pojem „ruské“ s vedomím toho, že je veľa Rusov, ktorí sa týmto kódom odmietajú riadiť. Žiaľ, sú v menšine.

Vojna na Ukrajine odkryla tento ruský kód, ktorý bol pred európskymi očami ukrytý pod nánosom romantickej predstavy o hrdinskom ruskom národe, ktorý v obranných vojnách porazil Napoleona aj Hitlera. Útokom na Ukrajinu, ktorý je zároveň útokom na Európu, sa vyjavila ruská krutosť a amorálnosť ako antitéza moderného európanstva.

Kundera vs. Brodskij

Matoviča nemožno podozrievať z toho, že čítal ruskú literatúru, ale dnes sa v Európe veľa diskutuje o tom, že práve v nej sa tento ruský kód už dávno prejavoval. V 80. rokoch vznikla slávna polemika medzi Milanom Kunderom a Josifom Brodským, lenže časom sa na ňu zabudlo. Kundera vtedy napísal, prečo nemá rád Dostojevského diela: lebo ich literárny vesmír je zaplnený

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Komentáre

Teraz najčítanejšie