Denník N

Bolo to podľa zákona, ale s otáznikmi – prípad prvého odsúdeného za vojnové zločiny na Ukrajine

Vadim Šišimarin. Foto - TASR/AP
Vadim Šišimarin. Foto – TASR/AP

Formálne proces spĺňal všetky náležitosti. Problematické však mohlo byť to, či mal dosť času a možností pripraviť si obhajobu.

Stalo sa to v prých dňoch vojny na Ukrajine. Štyria ruskí tankisti uviazli v ukrajinskej dedine Čupachivka. Ukradli tam auto a po ceste stretli 62-ročného Olexandra Šelipova. Podľa jednej verzie šiel na bicykli, podľa inej peši. Podstatné bolo, že telefonoval, čo si Rusi vyhodnotili tak, že o nich informuje úrady. Rozhodli sa teda konať a na Šelipova jeden z nich vystrelil z okna auta. Šelipov dostal neďaleko svojho domu smrteľný zásah do hlavy.

Strieľal Vadim Šišimarin, 21-ročný seržant ruskej armády. Tvrdí, že na povel, a to bol zrejme najsilnejší bod jeho obhajoby. Ani ten však neovplyvnil rozhodnutie ukrajinského súdu, ktorý ho odsúdil na najvyšší možný trest – doživotie. Šišimarin sa ešte do 30 dní môže odvolať.

Šišimarin je prvým odsúdeným za vojnové zločiny na Ukrajine a jeho prípad sa teda dá považovať za precedens. Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová tvrdí, že jej úrad zbiera informácie o asi 10 700 vojnových zločinoch a 600 podozrivých.

Kedy treba súdiť

Proces so Šišimarinom sledovali nielen Ukrajinci či domáce aj zahraničné médiá, ale aj právni experti a ľudskoprávne organizácie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie