Denník N

A vy ste boli kde, keď NATO bombardovalo Srbsko?

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Sú to otázky pre otázky, odpovedať nemá zmysel, lebo o odpovede nie je záujem.

Toto sa pýtajú dookola: kde si bol, keď NATO bombardovalo Belehrad? Tu je odpoveď: na bilingválnej sekcii gymnázia na ulici Dominika Tatarku v Poprade, ktorá sídlila na Levočskej ulici a minulý týždeň oslávila tridsať rokov existencie. Kde inde som asi tak mal byť?

Aj toto sa pýtajú a rád sa to napríklad pýta aj Eduard Chmelár, pozdravujeme: kde ste boli, mudrlanti, keď Američania zaútočili na Irak?

Nuž, toto si pamätám celkom presne, lebo som v ten večer prišiel do krčmy v Smokovci, v ktorej sme boli tak často, že sme ju volali obývačka, a nudili sme sa tam tak veľmi, že sme ju vlastne neznášali.

No a keďže som teda v ten večer prišiel do krčmy, tak v prípade potreby mám aj svedkov, ktorí potvrdia, že som s útokom na Irak nesúhlasil, tvrdeniam o zbraniach hromadného ničenia som neveril, bol som rozčúlený a tak celkovo proti.

Ak by to nestačilo, tak o niekoľko dní neskôr sme usporiadali aj pochod proti vojne v Iraku. Bolo nás na ňom asi päť, možno sedem, a viedol od autobusovej stanice v Smokovci k električkovej stanici v Smokovci, čo je pri troche optimizmu pokojne aj tristo metrov. Po skončení pochodu sme boli proti aj v tej krčme, čo sme tak neznášali.

Toto viem uviesť na svoju obhajobu a myslím si, že na dospievajúceho človeka žijúceho v malej obci a nespokojného so svetovým geopolitickým vývojom je to slušné. Kde inde som mal byť? Čo iné som mal robiť? Vlastne je to o dosť viac, ako spravila väčšina tých, ktorí sa pýtajú, kde kto bol.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie