Denník N

Milanová a Remišová sa sporia pre nový mediálny zákon a o to, čo robiť s nelegálnym obsahom na Facebooku

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto - TASR
Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto – TASR

Koalícia dokáže niektoré zákony, ktoré sú pre politických lídrov dôležité, schvaľovať za pár dní, a to aj bez odbornej diskusie a v skrátenom legislatívnom konaní. Iné zákony sa na mesiace zaseknú v parlamente napriek tomu, že sa Slovensko zaviazalo prijať ich už dávno. Teraz nám preto hrozí obrovská pokuta z Bruselu.

To je príbeh novej mediálnej legislatívy. Ministerstvo kultúry ju predstavilo začiatkom októbra minulého roka. O mesiac ju schválila vláda a 24. novembra úspešne prešla prvým čítaním v parlamente.

Návrh zákona o mediálnych službách následne úspešne prešiel parlamentnými výbormi a očakávalo sa, že bude schválený na prvej tohtoročnej schôdzi parlamentu, ktorá sa konala vo februári.

To sa však nestalo. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) prekvapila, keď 8. februára bez uvedenia dôvodu požiadala o presunutie návrhu zákona na marcovú schôdzu. Ani tam sa veci neposunuli vpred a poslanci si návrh zákona preniesli na aktuálnu schôdzu parlamentu. Začali o ňom rokovať až tento týždeň v utorok, hlasovať majú v stredu o 11.00 h.

Stalo sa tak až po tom, čo Európska komisia minulý týždeň zažalovala Slovensko a požiadala Súdny dvor EÚ o vymeranie pokuty. Zákon, ktorý sa zasekol v parlamente, mal totiž do našej legislatívy zaviesť nové pravidlá audiovizuálneho vysielania.

Ak by teraz parlament návrh zákona rýchlo schválil, mali by sme ešte šancu žalobu zastaviť.

Stále však nie je istá podpora všetkých koaličných partnerov, napríklad hnutia Sme rodina. Situáciu komplikuje aj ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí), ktoré prekvapilo a žiada zákon upraviť.

Obrovská pokuta

„O výške pokuty je teraz naozaj predčasné špekulovať,“ uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. „Ako to dopadne v tomto prípade, to teraz nevieme predvídať.“

Konkrétnejšie informácie poskytlo ministerstvo kultúry. Podľa neho môže Európska komisia navrhnúť Slovensku paušálnu pokutu vo výške od

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Hoaxy a propaganda

Médiá

Natália Milanová

Veronika Remišová

Slovensko

Teraz najčítanejšie