Denník N

Vývoj bojov (89. deň): Situácia je vážna, do obkľúčenia Ukrajincov pri Sjevjerodonecku zostáva posledných 25 km

Po ruskom nálete na Lysyčansk. Foto - TASR/AP
Po ruskom nálete na Lysyčansk. Foto – TASR/AP
  • Rusi tvrdo pracujú na vytvorení najväčšieho kotla tejto vojny.
  • Aké možnosti majú Ukrajinci.
  • Prečo je také ťažké prekonať Siverskyj Donec – ako vyzerá rieka pri Bilohorivke a Lymane.
  • Mapa dňa – útok na Lyman
  • Video dňa – prvýkrát sa objavilo video z útoku amerického samovražedného dronu proti ruskému tanku z pohľadu operátora

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za pondelok 23. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Boje trvajú presne tri mesiace a časť ukrajinskej armády je na hrane obkľúčenia. Ak vás toto konštatovanie vystrašilo, niektorí analytici takýto záver súčasných bojov považujú za nepravdepodobný. Lenže vzhľadom na aktuálny stav na bojiskách s ním treba reálne počítať. Ruský postup pri Popasnej sa síce spomalil, ale na viacerých miestach po kúskoch pokračuje.

Aby Rusi dokázali uzavrieť kotol, v ktorom uviaznu tisíce ukrajinských vojakov brániacich Sjevjerodoneck a Lysyčansk, zostáva im podľa britskej armády prekonať posledných 25 kilometrov. Ak by sa im to podarilo a ak by sa Ukrajinci nestihli alebo nechceli stiahnuť, vzniklo by najväčšie a najvážnejšie obkľúčenie tejto vojny.

Na predstavu, o akú vzdialenosť ide: od okraja Devínskej Novej Vsi po okraj Podunajských Biskupíc je to vzdušnou čiarou necelých 22 kilometrov. Od centra Zvolena do centra Banskej Bystrice necelých 20 a od stredu Košíc do stredu Prešova približne 32 kilometrov.

Rovnaké miesto, iná mapa:

Ako môžu uvažovať Ukrajinci. Prvá možnosť je dať sa obkľúčiť ako v Mariupole, zostať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie