Denník N

Tomi, choď sa pozrieť na toho 14-ročného Slafkovského. Ohromil ho, zobrali ho

Bol rok 2018, keď 14-ročný Košičan Juraj Slafkovský odišiel do zahraničia. V rodnom meste už hrával aj za tím do 18 rokov a začínal mať pocit, že sa potrebuje posunúť ďalej.

Skúsil to v akadémii Red Bullu Salzburg, ktorá je známa skvelou infraštruktúrou. Aj tam hral za tím do 18 rokov, a to nielen v rakúsko-maďarskej súťaži, ale napríklad aj v zahraničí.

„Vtedy som akurát ukončil hráčsku kariéru v TPS Turku a klubu som začal pomáhať so skautovaním hráčov,“ spomína Tomi Kallio, ktorý si zahral v NHL 140 zápasov za Atlantu, Columbus a Philadelphiu.

S reprezentáciou získal tri striebra a dva bronzy na majstrovstvách sveta a je dvojnásobným majstrom Fínska a trojnásobným majstrom Švédska.

Športovému riaditeľovi TPS sa ozval Slafkovského agent. „Riaditeľ mi povedal, nech sa naňho idem pozrieť. Prišiel do Fínska s Red Bullom do menšieho mesta, išiel som tam, videl som jeden zápas a bol som celkom ohromený. Povedal som, že ak môžeme, zoberme ho. O pár týždňov sa to stalo, Slafkovský s nami podpísal zmluvu,“ spomína Kallio. „Ohromila ma kombinácia jeho veľkosti, sily a zručnosti, je celkom zriedkavé, že niekto taký silný má také zručnosti.“

Slafkovský nebol v Red Bulle spokojný s konkurenciou v juniorskej súťaži, preto v priebehu sezóny odišiel do Hradca Králové. Do Fínska prišiel na začiatku sezóny 2019/2020 ako 15-ročný.

Prekvapil ich tým

Už vo svojom prvom roku si zahral za tím do 16, 18 aj 20 rokov, najviac času strávil v „osemnástke.“ „Myslím si, že sme v jeho prípade spravili veľmi dobré rozhodnutia. Prvý rok to preňho bolo akurát, ďalší rok mu sadla úroveň do 20 rokov. Uplynulú sezónu hral v tíme do 20 rokov, no už to začalo vyzerať, že je na túto úroveň príliš silný. Presunul sa do seniorského tímu. Myslím si, že by tam bol skôr, ale situáciu u nás mu sťažilo, že mal veľa zápasov za slovenský národný tím, dosť toho u nás vynechal.“

Slafkovský sa ustálil ako člen druhého útoku seniorského tímu TPS po návrate z olympiády, kde Slovensku siedmimi gólmi pomohol k bronzu a stal sa aj najužitočnejším hráčom turnaja. Celkovo medzi seniormi TPS nazbieral 17 bodov (7+10) v 49 zápasoch.

Kallio spomína, ako boli v klube prekvapení, keď sa 15-ročný Slafkovský dokázal

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie