Denník N

Atentát na Heydricha a ľudácka propaganda: Zamlčali, že útočil Slovák, a pohoršovali sa, ako sa Londýn teší zo „zdochnutia krvavého psa“

Heydrichovo auto po atentáte, správa o jeho úmrtí v Gardistovi a oficiálny portrét. Foto - Wikipédia a archív
Heydrichovo auto po atentáte, správa o jeho úmrtí v Gardistovi a oficiálny portrét. Foto – Wikipédia a archív

Pred osemdesiatimi rokmi Jozef Gabčík a Jan Kubiš zaútočili na jedného z najvýznamnejších zločincov nacistickej Tretej ríše. Pozreli sme sa, ako o atentáte informovali v Slovenskom štáte.

V stredu 27. mája, niekoľko minút po pol jedenástej dopoludnia, sa šofér Johannes Klein s mercedesom 320 Cabriolet-B blíži k zákrute z pražskej Kirchmayerovej triedy do ulice V Holešovičkách. Zákonitosti fyziky hovoria, že Klein musí spomaliť.

Píše sa rok 1942 a v zákrute čaká na mercedes československý vojak Jozef Gabčík. Odhadzuje kabát, pod ktorým ukrýval britský samopal Sten Mk II. Zo zbrane predtým odinštaloval ramennú opierku, aby sa mu pod kabát vôbec vošla. Skúša strieľať, no samopal zlyháva.

Vozidlo míňa Gabčíka a zastupujúci ríšsky protektor Reinhard Heydrich, ktorého šofér Klein viezol zo zámku v Panenských Březanoch na Pražský hrad, si uvedomí, že práve čelí pokusu o atentát. Hádam z pruskej vojenskej hrdosti velí šoférovi, aby zastavil, i keď všetky bezpečnostné pokyny v takejto situácii prikazujú čo najrýchlejšie utiecť do bezpečia.

Dokonca sa v aute postaví a vyťahuje zbraň.

V tej chvíli reaguje Jan Kubiš, druhý z dvojice vojakov, ktorí na Heydricha striehli. Na auto hádže špeciálnu výbušninu. Bomba narazí do karosérie a exploduje pod pravým zadným kolesom. Výbuch vyrazí okná na električke číslo 3, ktorá prechádza okolo, no keďže výbušnina nepadla do interiéru kabrioletu, ríšskeho protektora ihneď nezabije. Zasiahnu ho však črepiny, ktoré predtým prejdú výplňou sedadiel a nacistickému tyranovi spôsobia infekciu, na ktorú o niekoľko dní zomrie.

Predtým však ešte stihne vyskočiť z auta a rozhodne sa československých vojakov prenasledovať, podobne ako jeho šofér Klein. Nakoniec si zranený sadne na sedadlo mercedesu. Klein sa ďalej snaží dobehnúť Gabčíka, ktorý sa pokúsi ukryť v mäsiarstve Františka Braunera. Tento stúpenec nacistov ho však prezradí, vybehne z obchodu a zavolá na Kleina. Gabčík zoči-voči hrozbe dolapenia postrelí Kleina do nohy a unikne.

Aspoň na pár dní.

„Národy novej Európy odsudzujú“

Atentát na Reinharda Heydricha, ktorý uskutočnili Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš, dnes vnímame ako jeden z najvýznamnejších úspechov československého odboja počas druhej svetovej vojny.

Heydrich nebol len zastupujúcim ríšskym protektorom, teda pánom nad okupovanými územiami Čiech a Moravy. Bol to najbližší spolupracovník veliteľa jednotiek SS Heinricha Himmlera, jeden z hlavných architektov nacistického holokaustu, šéf Bezpečnostnej služby čiže Sicherheitsdienstu (SD). Odboj jeho zabitím zasiahol nacistické vedenie na jednom z najvyšších miest. No vnímali to tak politici a médiá na Slovensku aj pred osemdesiatimi rokmi?

O samotnom atentáte, jeho aktéroch a dôsledkoch sa napísalo množstvo článkov. Cieľom tohto je pozrieť sa najmä na slovenský kontext útoku a na to, ako ho mohli vnímať politici vtedajšieho ľudáckeho režimu na Slovensku, a ako o ňom písali noviny.

Oficiálny denník vládnucej Hlinkovej slovenskej ľudovej strany s názvom Slovák

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie