Geneticky upravili paradajky, aby poskytli nový zdroj vitamínu D
- Ak sa geneticky upravené paradajky osvedčia na poliach, mohlo by ísť o dôležitý zdroj vitamínu D, ktorý nemá živočíšny pôvod. Cesta rajčín k spotrebiteľovi však bude ešte dlhá.
- Odhaduje sa, že nedostatkom vitamínu D trpí globálne zhruba miliarda ľudí, píše časopis Nature. „Mimo letných mesiacov má nedostatok vitamínu D 80 až 90 percent ľudí na Slovensku,“ vraví lekárka a vedkyňa Adela Penesová.
Vedci geneticky upravili paradajky tak, že by jedného dňa mohli slúžiť ako vhodný zdroj vitamínu D.
V novej štúdii, ktorá vyšla tento týždeň v časopise Nature Plants, vedci opísali, ako v rajčinách vypli enzým, ktorý za bežných okolností premieňa provitamín D3 na cholesterol.
Provitamín D3 sa označuje za prekurzor či „východiskovú látku“, z ktorej vzniká vitamín D.