Denník N

8 verzus 14 rokov, celý majetok alebo 100-tisíc eur. V čom sa súdy v prípade Kováčika nezhodli

Dušana Kováčika s putami idvážajú do väzenia po tom, čo ho Najvyšší súd právoplatne odsúdil na osem rokov a peňažný trest 100-tisíc eur. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dušana Kováčika s putami idvážajú do väzenia po tom, čo ho Najvyšší súd právoplatne odsúdil na osem rokov a peňažný trest 100-tisíc eur. Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý špeciálny prokurátor je už vo väzení, na Najvyššom súde však dosiahol zmiernenie trestu. Vysvetľujeme, v čom sudcovia zmenili rozsudok Špecializovaného trestného súdu.

Dušan Kováčik mal jednu z najdôležitejších funkcií v štáte, ako špeciálny prokurátor mal stíhať zločincov. V utorok Najvyšší súd definitívne rozhodol, že sa stal jedným z nich.

Priamo z pojednávacej miestnosti ho vzali do väzenia. Dostal trest osem rokov s minimálnym stupňom stráženia a musí zaplatiť peňažný trest 100-tisíc eur.

Definitívny verdikt je miernejší, než bol pôvodný rozsudok Špecializovaného trestného súdu. Ten Kováčika v septembri odsúdil na 14 rokov a trest prepadnutia majetku. „Tento trest je neprimeraný,“ zhodnotil sudca Najvyššieho súdu Peter Štift, prečo Kováčikovi trest zmiernili.

Prokurátor Michal Šúrek označil za kľúčové, že Najvyšší súd nespochybnil, že Kováčik je vinný. „Najvyšší súd nepovedal, že sa niečo nestalo,“ podotkol Šúrek s tým, že súd mal iný názor iba na „právne posúdenie“.

Vysvetľujeme, prečo je napokon trest pre bývalého špeciálneho prokurátora miernejší a prečo ide za mreže.

Video: Dušana Kováčika odviedli zo súdu v putách rovno za mreže (autorka: Martina Koník)

Kľúčová zmena: pracoval pre takáčovcov?

Najvyšší súd pôvodný rozsudok zrušil, najzásadnejším rozdielom je, že Kováčika neodsúdil za spoluprácu so zločineckou skupinou takáčovcov – to sa podľa súdu Kováčikovi nepodarilo preukázať.

Na Najvyššom súde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Najvyšší súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie