Denník N

Do splývania, priatelia!

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Sú dva druhy detí, jedny, ktoré sa do vody tešia, a druhé, ktoré v plavkách akoby začali uvädať.

Niekomu chýbali počas lockdownov kaviarne, inému plavárne. Mne oboje. Potešili ma však dva pekné filmy, v ktorých som si zaplávala aspoň pomyselne. Tuvalu formou takmer nemej expresionistickej grotesky rozpráva príbeh starých schátraných kúpeľov, plavčík slepý ako Beckettov Ham presne reaguje na zvuky prichádzajúce z bazéna. Púšťa mu ich z nahrávky na magnetofóne najmladší syn, zakliaty v areáli kúpeľov, ktoré nesmie opustiť. Pani pokladníčka občas niekoho vpustí dnu, ale radšej ako peniaze za vstupné berie gombíky z kabáta či košele.

Film Stand In (La Controfigura, 2017) zachytáva návrat domov, odohráva sa v okolí Maroka a hlavný hrdina si trasu vyberá tak, aby viedla všetkými dostupnými i nedostupnými bazénmi, ktoré na ceste domov prepláva.

Prvý bazén, ktorý si pamätám ja, bol v Grosslingu. Chodili sme tam zo škôlky učiť sa plávať. Vtedy som si všimla, že sú dva druhy detí: jedny, ktoré sa do vody tešia, a druhé, ktoré po prezlečení do plaviek akoby začali uvädať a modrajú im pery. Mojou domácou plavárňou sa stali Pasienky, kam chodím už takmer štyridsať rokov. Všeličo som tu zažila a čosi sa za tie roky aj zmenilo. V lete už roky neotvárajú presklenú časť plavárne a nefunguje vonkajšia terasa.

Fascinujúce sú pre mňa nápisy a odkazy plavcom. Napríklad „Prosíme o zatváranie dverí!“ Myslím, že táto krkolomná konštrukcia presne vystihuje charakter národa. Snahu za každú cenu sa vyhnúť slušným spôsobom takzvaným manierom. My predsa nebudeme NIEKOHO prosiť! My prosíme „o“! Vždy ma tiež rozveselí nechcene bizarný oznam pri pokladni: „Drobné nerozmieňame!“ Ale čo by človek čakal od svojej starej plavárne, kde sa na toaletách niektoré dvere nedajú zatvoriť jednoducho preto, že sú širšie ako veraje.

Teším sa, že mesto rekonštruuje Grossling, ale my plavci si predsa nebudeme navrávať (a klamať do vrecka s uterákom), že dvadsaťpäťka v jadre bude čosi pre nás. Vždy som túžila napísať knihu o bazénoch a plavárňach. Moje najobľúbenejšie? V okolí sú to Graz so skokanským mostíkom, Sopron v lesnom údolí, secesná Amalienbad vo Viedni. V širšom okolí Reyjkjavík a plavárne, kde je teplota vody vonku uspôsobená práve tak, aby ste mohli plávať, hoci okolo môže mrholiť či snežiť. Tak do splývania, priatelia!

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes píše

Texty múdrych ľudí, ktorých redakcia poprosila, aby pravidelne písali o tom, čo práve teraz považujú za dôležité, spôsobom, ktorý sa im zdá práve teraz najvhodnejší.

Komentáre

Teraz najčítanejšie