Denník N

Jürgen Klopp: Nie som génius, skôr svetový rekordér v počte prehratých finále (rozhovor)

Jürgen Klopp na tréningu pred finále Ligy majstrov. Foto - TASR/AP
Jürgen Klopp na tréningu pred finále Ligy majstrov. Foto – TASR/AP

Jeho preslávený gegenpressing doviedol k veľkým úspechom Mainz, Dortmund a následne aj Liverpool. Vo veľkom profilovom rozhovore Jürgen Klopp hovorí o svojej futbalovej filozofii, každodennej práci s mužstvom a uplynulej sezóne s Liverpoolom.

Jürgen Klopp pred pár rokmi spolu s asistentmi organizoval tréningový kemp na ostrove Tenerife. Objavili tam niečo, čo ich nadchlo.

Vedľa tenisových kurtov sa v ich hoteli nachádzali dve ďalšie uzavreté ihriská, ale Klopp a jeho kolegovia nevedeli, na čo slúžia. Po chvíli zistili, že sa na nich hrá šport s názvom padel, teda akási kombinácia tenisu a squashu.

„Nevedeli sme o ňom vôbec nič, ale zaujalo nás to. Najprv sme si museli vygoogliť pravidlá, ale odvtedy sme od neho závislí,“ hovorí Klopp.

Po návrate do Liverpoolu si spolu s asistentom Pepijnom Lijndersom v Melwoode dali postaviť vlastný padelový kurt. Keď sa ich tréningové stredisko presunulo do Kirby na severe Liverpoolu, vyžiadali si dokonca dva kurty.

Pre Kloppa a Lijndersa je padel ideálnym spôsobom, ako vypnúť medzi tréningmi. Majú pri ňom šancu nemyslieť vôbec na nič, hoci občas sa medzi zápasmi stane, že prídu aj na riešenie týkajúce sa futbalu. Lenže na kurte sú vo svojom živle.

„Sú to tvrdé súboje. Pep je o trochu lepší, ale občas nad ním vyhrám. A nemali by sme zabúdať na to, že je o pätnásť rokov mladší,“ smeje sa Klopp.

Nemecký manažér má dobrú náladu, hoci sa s ním rozprávame uprostred hektického obdobia plného zápasov. Keď nám hovorí príhody zo svojej kariéry alebo chce niečo zdôrazniť, jeho nákazlivý smiech sa ozýva po celej miestnosti. Na otázky o svojich kolegoch a dennej tréningovej rutine odpovedá s veľkým nadšením.

Sabatikal dlho nevydržal

Gegenpressing je jednou z hlavných charakteristík Kloppa ako trénera – jeho tímy sa naučili napádať tak dobre, že to miestami pripomína umenie. Nemecký manažér sa pritom inšpiroval Wolfgangom Frankom a Arrigom Sacchim.

Klopp sa o futbalovú taktiku zaujímal vždy, ale trénerom sa stal tak trochu náhodou. Na začiatku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Rozhovory

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie