Denník N

Alex Molčan: Vajda o Djokovićovi sám od seba nehovorí, no ja sa pýtam. Učím sa z najväčšej tenisovej knihy

Alex Molčan počas prvého kola Roland Garros. Foto TASR/AP
Alex Molčan počas prvého kola Roland Garros. Foto TASR/AP

„Marián Vajda rád trénuje hráčov, ktorí meškajú,“ žartovali srbskí novinári, keď sme spolu čakali na Alexa Molčana po jeho víťazstve nad Federicom Coriom v prvom kole Roland Garros.

Majú totiž dlhoročnú skúsenosť s Novakom Djokovićom, ktorého ohlásený čas tlačoviek býva často len orientačný. Aj Molčan desať minút meškal, no nie preto, že by nebol profesionál, ale práve preto, že sa ním stal.

„Rok dozadu by som dohral takýto trojhodinový zápas, dal by som si po ňom na pätnásť minút vymasírovať nohy a odišiel by som. Teraz som mal masáž nôh, masáž chrbta, ľadovú kaďu a dbal som na doplnky. Už si uvedomujem, že regenerácia je brutálne podstatná,“ vysvetľuje Molčan.

Dnes okolo 15.00 nastúpi proti svetovej jednotke Novakovi Djokovićovi, ktorého predtým 15 rokov trénoval Vajda. Od ich predošlého zápasu prešiel necelý rok. Keď sa stretli naposledy, Molčan bol 255. hráč sveta, dnes je v rebríčku na 38. mieste.

Už ste proti Djokovićovi hrali a vo finále turnaja v Belehrade ste vlani prehrali 4:6, 3:6. Teraz však máte v tíme jeho bývalého trénera.

Je to vtipné, vesmír pracuje. Stále som však musel vyhrať prvé kolo, pretože Coria je veľmi dobrý hráč. To, že som ho porazil pred týždňom, nič neznamenalo. Toto bol grandslamový zápas na tri víťazné sety. Sústredil som sa len na tento zápas, no vzadu v hlave som mal, že ak vyhrám, dostanem šancu nastúpiť proti Djokovićovi.

Keď ste minulý týždeň počas turnaja v Lyone videli žreb Roland Garros, čo ste si povedali?

Že to bude zábavné. A že to bude divné v dobrom slova zmysle. Marián sa rozišiel s Djokim a hneď teraz je v mojom tíme a ja idem hrať proti Djokovićovi. Je to jednoducho úsmevné, ale ja sa na to veľmi teším. Na zápas s Djokovićom by som sa tešil aj predtým, no to, že mám teraz v tíme Vajdu, tomu dodáva ešte niečo extra. Vnímajú to aj vo svete. V pondelok večer som pozeral na Eurosporte, ako Djoković vyhral v prvom kole. Po nemecky síce veľmi nerozumiem, ale komentátor niečo spomenul – Molčan, Djoković, Vajda. Mne to dáva extra motiváciu.

Vyzerá to tak, že si užívate veľkú scénu. Je to podobné ako u Martina Kližana? Keď prišiel zápas na veľkom kurte proti veľkému hráčovi, aj on hral lepšie. Aj vy ste taký typ hráča, ktorý sa vytrápi skôr na challengeri, no pomáha mu, keď je na veľkom turnaji?

Ja sa s Kližom vôbec nechcem porovnávať v ničom, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Roland Garros

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie