Denník N

Amerika zažila jednu z najhorších masových strelieb. Útočník pripravil o život najmenej 19 detí

Fotografie z Instagramu Salvadora Ramosa, ktoré zverejnil tri dni pred útokom. Zdroj - Instagram Salvadora Ramosa
Fotografie z Instagramu Salvadora Ramosa, ktoré zverejnil tri dni pred útokom. Zdroj – Instagram Salvadora Ramosa

Ide o druhú najhoršiu masovú streľbu v základnej škole v americkej histórii a najhoršiu za tento rok.

Salvador Ramos sa nemohol dočkať svojich osemnástych narodenín. Nie preto, že sa tešil na prvé legálne pivo, pretože to si v Texase nesmie ešte tri roky kúpiť. Tešil sa, pretože v ten deň si konečne mohol legálne kúpiť útočnú pušku. A presne to aj urobil – na svoje narodeniny si kúpil hneď dve AR-15.

O niekoľko týždňov nimi podľa seržanta Ericka Estradu zastrelil v meste Uvalde dvadsaťjeden ľudí. Najskôr postrelil svoju vlastnú babičku, ktorá podľa posledných správ stále bojuje o život v nemocnici, a potom krátko po 11. hodine miestneho času vyrazil do miestnej základnej školy. Tam jeho rukou prišlo o život najmenej devätnásť detí, ich učiteľka Eva Mirelesová a jedna ďalšia osoba, ktorá zatiaľ nebola identifikovaná.

Deti mali 7 až 10 rokov, všetky chodili do druhej, tretej a štvrtej triedy, opísal neskôr hlavný policajt z Uvalde. Jeho kolega, ktorý bol v škole Robb Elementary School zamestnaný ako školský policajt, sa pokúsil Ramosovi v smrteľnom zločine zabrániť. Ten ho postrelil, ale policajt by zranenia podľa očakávaní mal prežiť.

Ďalšie dve osoby, 66-ročná žena a desaťročné dievča, bojujú podobne ako Ramosova babička v kritickom stave v neďalekej nemocnici o život. Ďalších niekoľko detí a dospelých utrpelo zranenia, ktoré ich neohrozujú na živote.

Ramos, ktorý sa narodil v Severnej Dakote a v Uvalde študoval na strednej škole, cestou do školy nabúral a svoje poškodené auto nechal stáť blízko školy.

„Do budovy vstúpil južným vchodom vybavený nepriestrelnou vestou a najmenej jednou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie