Denník N

Hegerova vláda vytvára nebezpečný precedens pre Pellegriniho a Fica

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Namiesto štandardných postupov v tvorbe legislatívy a odbornej diskusie sa táto vláda uchyľuje k pohodlným skratkám.

Autor a autorka pôsobia na Ústave verejnej politiky FSEV UK

Už predchádzajúce vlády si zvykli na ohýbanie pravidiel legislatívneho procesu, ale počas pandémie covidu-19 sa táto prax stala neúnosnou. Nezdá sa, že by sa k rešpektovaniu základných princípov právneho štátu táto vláda tak skoro vrátila.

V roku 2001 vznikol webový portál, kde vláda začala zverejňovať legislatívne dokumenty, ktoré budú predmetom rokovania vlády. Každý občan a hlavne médiá sa stali z hľadiska informácií o programe vlády rovnocennými aktérmi s členmi vlády.

Vláda má zároveň aj plán práce na legislatívnych návrhoch, inštitút predbežnej informácie o návrhu a hlavne systém, ktorý zabezpečuje odbornú diskusiu o legislatíve – medzirezortné pripomienkové konanie. Všetky tieto prvky posúvajú Slovensko na vysoké priečky v Indexe regulačnej politiky a spravovania iREG (OECD).

Keďže však môžu nastať nepredvídateľné krízové situácie, pravidlá umožňujú ministrom konať flexibilne a predložiť návrh priamo vláde bez uplatnenia akýchkoľvek štandardných postupov. Vynechanie inštitútov, ktorých funkciou je zabezpečenie analýz vplyvov a odbornú diskusiu, je na úkor kvality výslednej regulácie.

Matovičov návrh, ktorý pred rokovaním vlády nikto nevidel a za jeden deň ho spláchol parlament, je len jeden z mnohých prípadov (prednedávnom to boli stavebné zákony). Na zneužívanie inštitútu skráteného legislatívneho konania, ktoré v princípe znemožňuje odbornú diskusiu o návrhu, upozorňuje dlhodobo Via Iuris.

Zvykli si na precedens covidu-19

V nedávanom výskume Ústavu verejnej politiky nás zaujímalo, ako prebiehal legislatívny proces počas pandémie. Jej prvá vlna bola katastrofou nielen z epidemiologického hľadiska, ale aj z hľadiska legislatívnych procesov. V priemere

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Komentáre

Teraz najčítanejšie