Denník N

Ukrajinská klimatologička: Rusom ide len o vodu a černozem, zvyšok je propaganda

Svitlana Krakovská dostala rok pred inváziou ocenenie od prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto - kancelária ukrajinského prezidenta
Svitlana Krakovská dostala rok pred inváziou ocenenie od prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto – kancelária ukrajinského prezidenta

Vojna na Ukrajine aj klimatická zmena majú podľa poprednej ukrajinskej klimatologičky Svitlany Krakovskej spoločné korene: závislosť od fosílnych palív. A pretože v minulých rokoch sužovali sever okupovaného Krymu horúčavy, Rusko potrebovalo prístup k vode aj z rieky Dnipro.

Krakovská v rozhovore vraví nielen o súvislostiach ruskej invázie a počasia, ale hovorí aj o skúsenostiach z bombardovaného Kyjiva. „Skončí sa to slobodou celej Ukrajiny, tým sme si istí,“ dodáva odhodlane.

Na čo sa v rozhovore pýtame: 

  • prečo sa vojna z pohľadu klimatológov nezačala už v januári;
  • ako veľmi je pre východ Ukrajiny dôležitá voda z Dnipra a čo sa deje s menšími riekami;
  • ako veľmi ľudia na Ukrajine riešia váhavý prístup EÚ k ropnému a plynovému embargu proti Rusku.

Od začiatku vojny na Ukrajine sa hovorí o závislosti od ruských fosílnych zdrojov, predovšetkým ropy a plynu. Hoci sa k tomu EÚ zatiaľ ešte neodhodlala, plánuje sa od nich odstrihnúť. Pokiaľ sa to podarí, čo to môže znamenať pre klímu?

Zmena klímy a súčasná vojna majú rovnakú príčinu, a to našu závislosť od fosílnych zdrojov. Vojnu v podstate dotujeme z peňazí, ktorými Rusku platíme za ropu a plyn a ktoré tvoria viac než polovicu jeho príjmov. Vďaka tomu mohlo Rusko vyzbrojiť armádu, vojnu začať a ďalej v nej pokračovať. A zároveň práve spaľovaním fosílnych palív meníme atmosféru Zeme. Pre mňa je to spojenie veľmi jasné. Rusko nič iné než prírodné zdroje na predaj nemá.

Aj Ukrajina je závislá od fosílnych zdrojov. Môže vojna paradoxne prispieť k tomu, že bude krajina rýchlejšie prechádzať na obnoviteľné zdroje?

Teraz je veľmi ťažké hovoriť o zelenej tranzícii na Ukrajine. Máme iné problémy, musíme ochrániť našu krajinu, musíme vyhrať. My vedci aj občianska spoločnosť sme pripravení podporiť zelenú tranzíciu, pretože je skutočne šanca Ukrajinu obnoviť na zelenšej báze. Budeme k tomu tlačiť našu vládu, ale nie je to teraz kľúčový problém, hoci aj my

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie