Denník N

Vývoj bojov (90. deň): Ruskí dôstojníci často neplatia pokuty či výživné a niekedy nájdu ich telá bez hláv

Buča po odchode ruských jednotiek. Foto - TASR/AP
Buča po odchode ruských jednotiek. Foto – TASR/AP
  • Ruskí investigatívci zistili mimoriadne podrobnosti o veliteľoch bojujúcich na Ukrajine.
  • Prečo je ruská armáda krutá? Pretože pomery v kasárňach sú kruté.
  • Situácia v Sjevjerodonecku sa naďalej zhoršuje, Ukrajinci podľa niektorých zdrojov začali sťahovať ohrozené jednotky.
  • Zelenského poradca potvrdil úspešné prekročenie rieky Siverskyj Donec pri Vovčansku.
  • Mapa dňa – topografická mapa miest, na ktorých prebiehajú najťažšie boje.
  • Videá dňa – ruské tankové múzeum ide do boja, rezervy ruskej armády sú asi naozaj na dne.

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za utorok 24. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

Ruskí investigatívci zistili mimoriadne podrobnosti o veliteľoch bojujúcich na Ukrajine a o pomeroch v kasárňach. Dnes pred operáciami na bojisku dostanú prednosť ruskí velitelia, ktorí ich riadia. Nezávislým ruským investigatívcom sa totiž podarilo pozbierať o nich mimoriadne informácie a zverejnili ich v tomto dlhom, ale objavnom článku.

Autori na začiatku opisujú, že vo vojne na Ukrajine sa zúčastňujú jednotky z celého územia Ruska „od Kaliningradu po Kamčatku, od Murmanska po Dagestan“ a že do nej prispeli všetky jednotky, ktoré má Rusko k dispozícii. Napriek významu, ktorý režim armáde pripisuje, ani najvyššie postavení dôstojníci nezarábajú nijako kráľovsky. Približne trikrát menej ako nemeckí. To však o ničom nevypovedá, lebo nemecké platy sú omnoho vyššie všeobecne.

Lenže spomedzi veliteľov 12 pozemných armád, ktoré Rusko má, len veliteľ 1. tankovej armády Sergej Kisel má byt s rozlohou nad sto metrov štvorcových. Velitelia divízií a brigád majú mesačný plat okolo 160-tisíc rubľov, čo je pri aktuálnom umelo zníženom kurze necelých 2700 eur. Pred vojnou to bolo približne 2000 eur (samozrejme, radoví vojaci zarábajú omnoho menej).

Na ruské pomery je to slušný príjem, no napriek tomu každý tretí vysoký dôstojník bojujúci na Ukrajine dlhuje peniaze napríklad za komunálne služby alebo na výživnom. Každý piaty zo skúmanej vzorky dostal pokutu za dopravné priestupky, pričom každý šiesty ju nezaplatil načas. Niektorí prišli o vodičák za jazdu pod vplyvom alkoholu.

O stave morálky v ruskej armáde asi najlepšie vypovedajú dva príklady. Plukovníkovi Igorovi Koledovi, veliteľovi 30. motostreleckej brigády, ktorá útočila na Charkiv, dal v roku 2020 súd pokutu za to, že odmietol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie