Denník N

Komentátor Gašpar hodnotí MS: Teraz vidíme reálneho Slafkovského, Fíni hrajú inak ako na olympiáde

Pavol Gašpar v roku 2019. Foto N – Peter Kováč
Pavol Gašpar v roku 2019. Foto N – Peter Kováč

Komentátor RTVS Pavol Gašpar rekapituluje výkony Slovenska v základnej skupine MS a opisuje šance na štvrťfinálový úspech proti Fínsku. V rozhovore hovorí aj o tom:

  • čo sa na prejave Slovenska zmenilo v porovnaní s olympiádou;
  • aké chyby urobili tréneri v zápase so Švajčiarskom;
  • v čom teraz vidíme reálneho Juraja Slafkovského;
  • ako hodnotí výkony Tatara, Sýkoru či Fehérváryho;
  • v čom je hra Fínov iná oproti olympiáde.

Akú hodnotu má postup Slovenska do štvrťfinále? Mali by sme ho patrične doceniť alebo skôr byť opatrní a nepreceňovať ho vzhľadom na neúčasť Ruska?

Treba sa naň pozrieť optikou toho, že sme sa na treťom veľkom turnaji za sebou dostali do štvrťfinále. Toto treba oceniť. Predchádzalo tomu osem turnajov bez postupu – šesť majstrovstiev sveta a dve olympiády. Bola to veľmi negatívna šnúra podmienená rôznymi okolnosťami, trénermi či bojkotmi. Dúfam, že toto rozbrojové obdobie v našom hokeji je už zabudnuté.

Uvidíme, ako dopadneme vo štvrťfinále, ale takáto konzistentnosť sa mi páči. Byť stabilne vo štvrťfinále, to je pozícia, ktorú by slovenský hokej mal mať a z ktorej by sme sa mali tešiť. Nie je to samozrejmosť. Rovnako ako sa nám z času na čas môže stať, že krátkodobo z najlepšej osmičky vypadneme, takisto sa nám môže stať, že štvrťfinále vyhráme a zahráme si o medaily.

V porovnaní s olympiádou chýbali produktívni Marek Hrivík či Peter Cehlárik. Ako si s tým tréneri poradili?

Ofenzívne zaťaženie sa rozvrstvilo na viacerých hráčov, čo je dôležité, a aj vďaka tomu sme sa dostali do štvrťfinále. Výborný turnaj hrá Samo Takáč či Pavol Regenda – so štyrmi gólmi náš najlepší strelec –, a takisto očakávaní lídri ako Tomáš Tatar či Juraj Slafkovský. Od Slafkovského sa čakalo možno až príliš veľa, ale po vydarenej olympiáde, na ktorej nečakane zažiaril, bez problémov premostil k podobným výkonom, čo je v jeho veku pri takých vysokých nárokoch obzvlášť obdivuhodné.

Veľkou témou sú mladí hráči, hlavne Juraj Slafkovský. Skeptici hovorili, že nezopakuje vydarenú olympiádu, no s 9 bodmi je opäť naším najproduktívnejším hráčom.

Ako som už povedal, v jeho veku je obzvlášť obdivuhodné, že dokáže opakovať výkony na takej vysokej úrovni. Pre mladých hráčov sú typické veľké výkyvy – zahviezdia a potom padnú, Juraj to však potiahol skvelým spôsobom.

Vidím tam však jeden rozdiel medzi olympiádou a MS. Kým na olympiáde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hokej

MS v hokeji

  • finále: Kanada - Nemecko 5:2
  • Slovensko skončilo na 9. mieste

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie