Denník N

Pre Kováčika nebude problém zaplatiť trest 100-tisíc. Doteraz bral plat, od zadržania zarobil 40-tisíc

Dušana Kováčika odvádzajú z Najvyššieho súdu do väzenia. Foto N - Tomáš Benedikovič
Dušana Kováčika odvádzajú z Najvyššieho súdu do väzenia. Foto N – Tomáš Benedikovič

Je vysoko pravdepodobné, že bývalý špeciálny prokurátor zaplatí peňažný trest, ktorý dostal v korupčnej kauze. Ak by štátu nedal 100-tisíc, dostal by náhradný trest – rok väzenia navyše.

Dušan Kováčik ako špeciálny prokurátor v júni 2018 dostal novinársku otázku, prečo pre korupciu nie je na Slovensku za mrežami žiaden vysokopostavený činiteľ. „Bohužiaľ, nie sú dôkazy,“ odvetil. Bolo to zhruba rok po tom, čo sám vzal od mafie úplatok 50-tisíc eur.

Za prijatie úplatku už od utorka sedí vo väznici, pretože Najvyšší súd rozhodol, že existuje dosť dôkazov o jeho skorumpovaní a odsúdil ho na osem rokov a peňažný trest 100-tisíc eur.

Hoci ho Najvyšší súd poslal do väzenia, 60-ročný Kováčik dosiahol zmiernenie trestu. Od Špecializovaného trestného súdu vlani pôvodne dostal 14 rokov a trest prepadnutia majetku.

Definitívne ho odsúdili za to, že v lete 2017 zobral úplatok za vybavenie prepustenia bosa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby a vynášanie z vyšetrovacích spisov.

Prečo Kováčik nemusí mať problém zaplatiť 100-tisíc eur, aj keď o sebe hovoril, že je „núdzna osoba“, a prečo mu nevzali majetok, keď to Trestný zákon pri odsúdení za korupciu pripúšťa?

100-tisíc eur alebo rok navyše vo väzení

Ak by Kováčik peňažný trest 100-tisíc eur štátu nezaplatil,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dušan Kováčik

Najvyšší súd

Slovensko

Teraz najčítanejšie