Denník N

Krúžkovné je nezmyselné, vraví riaditeľka školy v Bystranoch. Kde majú byť krúžky, keď sa deti učia na dve zmeny?

Riaditeľka školy Júlia Čurillová pred vitrínou s oceneniami žiakov. Foto N – Andrej Bán
Riaditeľka školy Júlia Čurillová pred vitrínou s oceneniami žiakov. Foto N – Andrej Bán

Júlia Čurillová je štrnásť rokov vo funkcii riaditeľky Základnej školy v Bystranoch na Spiši, kam chodia iba rómske deti. V utorok parlamentom schválený Matovičov balíček, ktorý obsahuje krúžkovné 60 eur na dieťa, ju pobúril. Napriek jej obrovskému úsiliu nemajú ani základné veci, teda telocvičňu, kuchyňu ani jedáleň, deti na prvom stupni sa učia na dve zmeny. S peniazmi musí čarovať a zúfalo im chýbajú asistenti učiteľa.

Spomeniem niekoľko bodov schváleného krúžkovného. Spravovanie konta dieťaťa by malo byť len cez online aplikáciu. Koľko rodín vašich detí má takéto možnosti a zručnosti?

V našom prípade to je utópia. Ako argument uvediem dištančnú výučbu. Tá u nás spočiatku fungovala iba na distribúcii pracovných listov. Teda cez papier, nie online. Takmer nikto tu v Bystranoch nemá doma internetové pripojenie. Iba cez dáta v smartfóne, tie však rýchlo minú. Vďaka ochote operátorov a miestneho poskytovateľa sa 86 detí môže pripojiť online, takže sme nakúpili tablety a v druhej vlne covidu sme sa s nimi dokázali spojiť. Na druhej strane, keď sme tie tablety chceli požičať, veľký záujem nebol, jeden sa nám vrátil rozbitý.

Ďalší sporný bod zákona spočíva v tom, že nie je jasné, kto a v akej kvalite bude voľnočasové aktivity poskytovať.

To zaujalo aj mňa. Ak tomu dobre rozumiem, mohol by to byť ktokoľvek bez ohľadu na vzdelanie či prax. Skúmala by sa bezúhonnosť? Obávam sa toho – aj z pohľadu sexuálnych úchyliek.

Okrem toho, že ste riaditeľkou, ste aj členkou hlavnej koordinačnej skupiny pre prípravu reformy vzdelávania. Konzultoval s vami niekto návrhy príspevkov na krúžky?

Nikto. Dozvedeli sme sa o tom z médií. Absurdné je aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie