Denník N

My vieme, čo je pre ne najlepšie, a ešte vám aj chceme ublížiť – ako rodičom mocní kradli deti

Ukrajinské dieťa počas evakuácie z Irpiňu. Foto . TASR/AP
Ukrajinské dieťa počas evakuácie z Irpiňu. Foto . TASR/AP

Deti predstavujú budúcnosť, prežitie, sú potenciálnymi ekonomickými aj spoločenskými zdrojmi. Sú cenné a ešte sa na ne viaže silná emócia.

Na cintoríne Sgula na okraji izraelského mesta Petah Tikva sa začalo pochovávať od konca 19. storočia a pochováva sa tam dodnes. Tento týždeň sa tam odohrala udalosť, ktorá ani na „rušnom“ cintoríne, kde sa odbaví aj niekoľko obradov za deň, nie je vôbec bežná, lebo je v judaizme kontroverzná. Došlo tam k exhumácii s cieľom zistiť, či sa v hrobe skutočne nachádza telo, ktoré tam malo byť uložené pred takmer sedemdesiatimi rokmi.

Bolo to o to citlivejšie, že išlo o 14-mesačného chlapčeka – Uziela Chúrího, ktorý je jedným z detí spomínaných v takzvanej afére jemenských detí. O čo ide? Medzi izraelskými Židmi pôvodom hlavne z Jemenu, ale aj z Balkánu a Blízkeho východu sa desaťročia šíria povesti, že v prvých rokoch štátu Izrael „zmizla“ asi tisícka detí. Rodičom povedali, že zomreli pri pôrode alebo v útlom veku v nemocnici, kde boli hospitalizované.

Príbuzným podľa týchto svedectiev často neukázali telá alebo im povedali, že ich museli rýchlo pochovať, aby vyhoveli židovským tradíciám. Mnoho rodín z Jemenu v tom čase žilo len v biednych prisťahovaleckých stanových táboroch a nemali sa ako dostať rýchlo do nemocnice. To platí aj pre Uzielovu rodinu. Uziel zomrel v roku 1953 na detskú obrnu.

Bude im lepšie

Jeho rodina je však presvedčená, že nezomrel a že ho dali na adopciu lepšie finančne aj spoločensky situovanému bezdetnému páru európskeho pôvodu. Preto na súde – civilnom aj rabínskom – bojovali o to, aby mohli exhumovať telo v jeho hrobe a overiť, či skutočne ide o neho. A ako prvým sa im podarilo súhlas získať. Teraz prebieha analýza DNA.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Rodina a vzťahy, Svet

Teraz najčítanejšie