Denník N

Prehováral ho aj Macron, Mbappé to vysvetľuje, kde sa dá. Na čej strane ste vy?

Macron a Mbappé v roku 2019. Foto - TASR/AP
Macron a Mbappé v roku 2019. Foto – TASR/AP

Útočník Realu Madrid Karim Benzema pôsobí na ihrisku pokojne, až odmerane, sotva niekedy napomenie spoluhráča či rozhodcu, takmer vôbec nesimuluje. Na sociálnej sieti Instagram v týchto dňoch však prezentoval tvrdé a ironické stanovisko na adresu jednej z hviezd svojej krajiny a svojho reprezentačného spoluhráča.

„Na to nemám čo povedať. Keď sa s Karimom stretneme v reprezentácií, svoje rozhodnutie mu vysvetlím,“ reagoval jeho terč – Kylian Mbappé.

Benzema najprv nasadil obrázok svojej ruky, ktorá ukazuje do neba na logo Realu Madrid. Na druhej zase fotografiu legendárneho rappera Tupaca Shakura, ktorého na fotografii sleduje muž, čo ho mal údajne zradiť. Tupac zomrel v roku 1996 na následky strelných poranení.

Benzema sa už videl ako Mbappého spoluhráč, príchod azda najtalentovanejšieho futbalistu do Madridu mal byť hotovou vecou. Agreement bol skloňovaný niekoľkokrát za posledné mesiace.

Čo sa stalo, prečo dnes mnohí hovoria o Mbappém ako o zradcovi, o jeho novej zmluve ako o škandále a prečo hovoríme o jednom z najšokujúcejších rozuzlení prestupovej ságy za ostatné desaťročia?

Čo sa dočítate v tomto článku:

  • Prečo prezident FC Barcelona Joan Laporta hovorí o zmluvách s PSG ako o otroctve?
  • Koľko by mal zarábať Kylian Mbappé na základe nového kontraktu a za čo dostane 100 miliónov eur?
  • Koľko ponúkal Real Madrid?
  • Prečo sa Kylian Mbappé radil aj s dvoma francúzskymi prezidentmi?
  • Ako zareaguje na túto správu prezident Realu Madrid Florentino Pérez, ktorý po ňom túžil dlhé roky?
  • Ktorí hráči prichádzajú do úvahy ako náhrada za Mbappého?

Mbappé do Realu, Mbappé v Paríži

Francúzske periodikum Le Parisien vo štvrtok 5. mája prinieslo informáciu, že Kylian Mbappé sa upísal Parížu Saint-Germain a v priebehu dní to oznámi oficiálne. Potvrdzovalo to správy trénera PSG Mauricia Pochettina, ktorý v apríli hovoril o tom, že on aj Mbappé budú v klube stopercentne aj v budúcej sezóne.

Jeho mama Fayza Lamari, ktorá ho zastupuje ako agentka a dlhé roky rieši všetky kľúčové veci týkajúce sa kariéry svojho syna, sa poponáhľala, aby verejne tieto informácie odmietla. „S nikým neexistuje žiadna dohoda,“ vyhlásila už na druhý deň.

O dvanásť dní neskôr rešpektovaný novinár David Ornstein z The Athletic priniesol správu, že Kylian Mbappé je, naopak, dohodnutý s Realom Madrid a to, k čomu sa schyľovalo roky, sa stáva skutočnosťou.

Potom dokonca Mbappého mama prišla s hybridným stanoviskom – jej syn sa dohodol s oboma klubmi a už je len na ňom, ktorý sa mu páči viac.

Keď neskôr potvrdil, že zostane v Paríži, vyhlásil, že bol dokonca v krátkej diskusii aj s Liverpoolom FC, ktorého fanúšikom je jeho mama.

Minulú nedeľu napokon Mbappé oznámil svoje rozhodnutie, ktoré na moment zastavilo futbalový svet a spôsobilo taký prestupový rozruch, aké v minulosti spôsobovali azda len prestupy medzi úhlavnými rivalmi Real Madrid a Barcelonou. Pred posledným zápasom Paríža v sezóne proti Metz stál na trávniku a vo vzduchu držal dres s číslom 2025 – dovtedy platí jeho nová zmluva. V tom zápase dal tri góly a potvrdil, že je aj v kádri nabitom hviezdami a legendami najlepším hráčom.

„Mbappé sa rozhodol pre PSG a odmietol Real Madrid v prestupovom obrate,“ hlásili médiá. „Teším sa na ďalšie dobrodružstvá v Paríži, v mojom meste,“ hlásil Mbappé divokému publiku, ktoré sa tešilo z toho istého, čo vedenie klubu – vyfúklo najväčšiu hviezdu svetového futbalu jednému z najtradičnejších klubov.

Čo iné to znamená, keď nie, že Paríž treba brať vážne?

Vedenie španielskej ligy: Škandál

„Tento kontrakt je urážkou pre futbal, škandál. Čo to PSG stvára s novým kontraktom s obrovskou sumou peňazí (ktovie kedy a ako bude vyplatená) po tom, čo oznámil straty z ostatných sezón na úrovni 700 miliónov eur a s platovou záťažou 600 miliónov? Prezident klubu Násir Al-Chelajfí je rovnako veľkým nebezpečenstvom pre futbal ako Superliga,“ hneval sa šéf španielskej La Ligy Javier Tebas na sociálnej sieti Twitter.

La Liga dokonca bude žiadať skúmanie novej zmluvy právnou cestou. „Naše finančné pravidlá sú dostatočne tvrdé. UEFA nebude nikto hovoriť, čo má robiť,“ reagoval šéf UEFA Alexander Čeferin.

„Možno že sa bojí, že Ligue 1 sa stala lepšou ligou ako La Liga. To je pre nás len dobre. Španielska liga nie je tam, kde bola pred tromi či štyrmi rokmi. My rešpektujeme ostatné kluby, ale rovnako vyžadujeme rešpekt. Ten je kľúčový,“ reagoval Al-Chelajfí na tlačovej konferencii, na ktorej bol oficiálne predstavený nový Mbappého kontrakt.

V podobnom duchu ako Tebas sa vyjadril aj jeho kolega z talianskej Serie A Luigi De Siervo, záložník Realu Madrid Luka Modrić si rypol do Mbappého, keď pri otázke na predĺženie vlastného kontraktu vyhlásil, že určite ho predĺži, pretože nie je ako Mbappé.

Prezident konkurenčnej Barcelony FC Joan Laporta v španielskych médiách dokonca provokoval vyjadreniami o otroctve

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Emmanuel Macron

Futbal

Ligue 1

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie