Denník N

Rusko využíva ako zbraň aj hlad

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Tí, ktorí sa snažia čeliť nelegálnemu prekračovaniu hraníc, vyzerajú neľudsky. No neurobiť to je darom pre demagógov.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Najsilnejšiu zbraň Vladimira Putina nenájdete v jeho vojenskom arzenáli. Ide o hrozbu migrácie a nepokojov vyvolaných prerušením dodávok potravín do Afriky a na Blízky východ.

Ukrajina je obilnicou sveta. Zvyčajne za rok vypestuje dostatok potravín (väčšinou pšenice, kukurice a slnečnicového oleja) na nakŕmenie 400 miliónov ľudí. Deväť desatín z tohto množstva sa prepravuje cez Čierne more. Tento rok sa však po mori obilie nevozí a veľmi to nejde ani po súši. Vojna zasiahla aj vývoz hnojív.

Podľa OSN táto situácia priamo ovplyvní 1,7 miliardy ľudí vo viac ako stovke krajín. Z nich je 43 miliónov na pokraji hladomoru a 570-tisíc už hladuje.

Raketový rast cien, nedostatok a hlad v najbližších mesiacoch spôsobia, že sa budú zúfalí ľudia búriť proti svojim vládcom a utekať. Otrasy budú mocné, utrpenie obrovské. A rovnaké budú aj politické dôsledky na Západe. Európski lídri, vystrašení prízrakom ďalšej migračnej vlny, preto môžu naliehať na Ukrajinu, aby podpísala prímerie – akékoľvek prímerie –, aby sa namiesto ľudí hýbali potraviny.

Putin už túto taktiku vyskúšal.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie