Denník N

Župan Viskupič z OĽaNO: Dohoda s Matovičom by bola pre fašistov blbý kšeft

Jozef Viskupič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Viskupič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Neverím, že by fašisti boli takí lacní a vymenili by väčší priestor v médiách za podporu kľúčovej agendy svojho úhlavného nepriateľa, vraví o hlasovaní o rodinnom balíku Jozef Viskupič.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Jozef Viskupič (46) je trnavský župan a jeden z pôvodnej štvorice poslancov Obyčajných ľudí. V rozhovore hovorí:

  • či je sklamaný z prijatia Matovičovho balíka a čo to prinesie župe,
  • či ho môže ďakovanie poslancom ĽSNS rozdeliť s predsedom hnutia,
  • prečo neverí, že pred hlasovaním došlo k nejakému kšeftu,
  • aj čo očakáva od voľby riaditeľa RTVS, ktorej sa kedysi venoval.

Poslanci vrátane poslancov vášho hnutia v utorok večer schválili takzvaný balík pomoci rodinám, o ktorom ste povedali, že bude mať na samosprávy, teda obce, mestá a kraje, fatálny dosah. Aké máte pocity po schválení?

Aj hnutie OĽaNO má zastúpenie v samospráve. Táto téma nás sprevádza len pár týždňov. Diskusiu „na poriadku“ by sme mali mať pár mesiacov, pri balíku nad miliardu eur by sme mali debatovať možno aj rok. Ako predstaviteľ samosprávneho piliera hnutia OĽaNO sa snažím vysvetľovať, že dochádza k redukcii príjmov, čo by sme pri takomto objeme nemali robiť týmto spôsobom.

Ste sklamaný, že balík ministra financií prešiel?

Ak sa chceme definovať ako samosprávni manažéri, tak pre takýto typ emócie, sklamanie či radosť, tu nie je priestor. Existuje reálna možnosť, že pri rozpočtovom nastavení obcí, miest a krajov ideme do celkom slušného neznáma. Predikcie, ktoré nám dáva ministerstvo financií, sú nateraz len kusy papiera.

Po tomto zásahu do rozpočtov samospráv nebude platiť, čo sme plánovali pri zostavovaní tohtoročných rozpočtov, a úplne inak sa budeme musieť pozerať na to, čo sme plánovali na ďalšie tri roky. Povedal by som, že mám skôr obavu, ako dobehneme tento rok z hľadiska udržania behu verejných služieb, respektíve či udržíme množstvo investícií, ktoré sme si naplánovali.

Video: Viskupič z OĽaNO: Dohoda s Matovičom by bola pre fašistov blbý kšeft,
(autori: Michaela Barcíková, Dušan Mikušovič)

Videl som tlačovku poslancov OĽaNO, ktorí sú zároveň predstaviteľmi samospráv, bola tam napríklad starostka Kuneradu Monika Kavecká. Ona vravela, že nikde nie je problém a obce výpadky príjmov po zvýšení daňového bonusu na deti zvládnu. Čo ste si o nich pomysleli?

Rád by som disponoval ich mierou optimizmu, no nedisponujem. Poviem to za náš kraj. Odhadujeme, že v našom prípade pôjde o výpadok 7,3 milióna eur tento rok a 19,1 milióna eur budúci rok. Vieme, koľko nám ubudne, lebo definícia daňového bonusu je jasná. Ako by nám mali rásť príjmy, sú len predikcie, no toto je náš realistický odhad. Výpadok 7,3 milióna eur na tento rok pri predpokladaných príjmoch medzi 109 až 115 miliónoch je relatívne mohutná suma na to, aby sme sa tvárili, že sme spokojní a že príjmy nám reálne neklesnú. Klesnú.

Jedna vec je, čo ste spomenuli, že zmeny prešli rýchlo, v skrátenom legislatívnom konaní. No čo ako človek, ktorý vždy dával verejne najavo svoje antifašistické postoje, hovoríte na to, že sa váš predseda a minister financií o balíku rozprával s predstaviteľom kotlebovcov a ďakoval im za podporu. Povedal, že je hrdý na to, že zákon podporili, dokonca za „naozajstných fašistov“ označil predstaviteľov Republiky. Ako sa vám to počúva?

Zle. V roku 2016, keď som ešte kandidoval do parlamentu, sme sa počas volebnej noci dozvedeli, že ĽSNS bude v parlamente. Prvým politikom, ktorý situáciu opísal slovami, že „budeme mať fašistov v parlamente“, bol Igor Matovič. Myslel som si, že toto nás v rámci hodnotových nastavení spája. Protikorupčný naratív a jasné vymedzenie, že vždy tvoríme nesmerácku a nefašistickú alternatívu, boli pre mňa nespochybniteľné veci, ktoré sú zapísané v hodnotách OĽaNO aj osobnostnom nastavení mnohých ľudí, ktorých poznám. Pre mňa je to veľká neznáma.

Ako si to vysvetľujete?

Nevidím nikomu do hlavy, ale ak základná idea, ktorá viedla k tomuto nadmiliardovému zásahu do verejných financií, dokáže vypnúť hodnotové nastavenie v zmysle „s fašistami sa nespolupracuje“, je to pre mňa záhada.

Vy by ste stretnutie Igora Matoviča s Martinom Beluským nazvali slovami, že „spolupracoval s fašistami“? Mnohí politici OĽaNO vravia, že Matovič s Kotlebovcami nerokoval, len im vysvetľoval svoj zákon.

Nejdem to hodnotiť. De facto napokon týchto poslancov nepotreboval. Fašisti hlasovali s nimi, nie naopak. Vnímam toto rokovanie, ale informácie mám len z médií. Podľa toho, čo viem, sa to udialo počas rozpravy, lebo ako jedni z mála poslancov sa prišli na túto tému s ministrom financií baviť. Zostanem v rozmere, že ak došlo k spolupráci s fašistami, bola by pre mňa veľká neznáma prečo. Pre mňa je jedna zo základných hodnôt, že ak by som presadzoval čokoľvek, nespoliehal by som sa na podporu tejto časti spektra.

Bola by to taká neznáma, ktorá by mohla viesť k vášmu odchodu z OĽaNO?

To je otázka. Čaká nás zadanie, ktoré budeme musieť vyriešiť v októbri (župné voľby, pozn. redakcie). Ja skladám nefašistickú a nesmerácku koalíciu, kde sa OĽaNO obísť nedá. Nateraz to nie je otázkou dňa, ale myslím si, že dôležité budú nasledujúce týždne. Rád by som sa dostal na rokovanie predsedníctva OĽaNO a vyjasnil si nejaké témy. Dlho som tam nebol a toto nastavenie, ktoré máme teraz, posvätené prijatím legislatívy (o rodinnom balíku, pozn. redakcie), by si zaslúžilo vnútrostranícku debatu, ktorá neprebehla.

Vravíte, že Igor Matovič de facto pri svojom balíku hlasy kotlebovcov nepotreboval. V roku 2017 bol za riaditeľa RTVS zvolený Jaroslav Rezník aj hlasmi kotlebovcov, i keď nakoniec neboli potrebné, lebo za Rezníka hlasoval aj Most-Híd. Vy ste to aj tak kritizovali. „Ústavná väčšina spolu s Kotlebom je hanbou tajnej voľby. Veríme, že sa nové vedenie RTVS od tohto typu podpory dištancuje,“ povedali ste. Bolo hanbou aj toto hlasovanie?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Rozhovory

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie