Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: Americké húfnice sa už zapojili do bojov na Donbase

Ťahaná húfnica M777 v obsluhe americkej armády na snímke z roku 2011. Američania poslali Ukrajine 90 kusov. Foto - TASR/AP
Ťahaná húfnica M777 v obsluhe americkej armády na snímke z roku 2011. Američania poslali Ukrajine 90 kusov. Foto – TASR/AP

Zbraň je vyrobená z ocele a titanu a jej dostrel je o päť kilometrov dlhší, než má drvivá väčšina ruských diel. To je podstatná výhoda.

Na Ukrajinu už dorazili americké húfnice M777, najúčinnejšia zbraň, akú má teraz ukrajinská armáda k dispozícii. Denník The New York Times publikoval reportáž o tom, ako ukrajinskí vojaci túto húfnicu používajú.

Americkí novinári sú spolu s nimi v zákopoch a opisujú, že húfnica je ukrytá v kroví tak dokonale, že by ste ju nezbadali ani z diaľky jedného metra. Prvé húfnice (celkovo ich má byť 90) dorazili na Ukrajinu 8. mája a majú za sebou už stovky výstrelov. „Táto zbraň nás približuje k víťazstvu,“ hovorí veliteľ 55. delostreleckej brigády Roman Kachur.

To môže byť prehnané tvrdenie, ale isté je, že M777 sú v tejto vojne, ktorá sa na Donbase stáva v podstate bitkou delostrelectiev, veľmi dôležité. „Ruská armáda má jedno z najsilnejších delostrelectiev na svete,“ hovorí americký analytik Michael Kofman.

Palebná sila a účinnosť húfnic sa podľa analytikov prejaví zhruba o dva týždne, až sa ich ukrajinskí vojaci naučia používať. Doposiaľ Američania zaučili 200 ukrajinských vojakov, ktorí prišli na kurz do Nemecka. Kurz trvá šesť dní. Polovica vycvičených delostrelcov sa už vrátila na front v Donbase, druhá polovica v tyle zacvičuje ďalších.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie