Denník N

Teória veľkej výmeny je najmä veľký klam

Elise Stefanik. Foto - TASR/AP
Elise Stefanik. Foto – TASR/AP

Liberáli dúfali a republikáni sa obávali, že imigračná politika dodá demokratom voličov na dlhé desaťročia. Realita je však iná.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Keď vrah vysvetľuje svoje zmätočné motívy, je to zvláštna výzva. Jeho slová musíme brať vážne bez toho, aby sme ich brali vážne. Musíme pochopiť ich význam bez toho, aby sme im venovali rešpekt. V prípade masového vraha z Buffala v štáte New York – nevidím dôvod používať jeho meno – si uplatnenie tohto rozdielu vyžaduje jasnejšie premýšľanie o prisťahovaleckej politike.

Trvalá väčšina?

Od sobotňajšieho masakra Američania hovoria, ako to strelec pravdepodobne chcel, o „teórii veľkej výmeny“. Vrah sa údajne prihlásil k myšlienke, že židia sa snažia zničiť starú bielu väčšinu krajiny imigráciou a že to robia preto, aby vytvorili politický poriadok, ktorý by im viac vyhovoval. Je to odporný a hlúpy guláš rasizmu a antisemitizmu, čo by malo byť zrejmé takmer každému.

Verejná hádka sa však zaoberala menej skutočným strelcom a viac republikánmi, ako sú moderátor Fox News Tucker Carlson a členka Snemovne reprezentantov zo štátu New York Elise Stefanik, ktorí sú obvinení zo šírenia zriedenej verzie rovnakej ideológie. Carlson totiž povedal, že „Demokratická strana sa snaží nahradiť súčasných voličov novými ľuďmi, poslušnejšími voličmi z tretieho sveta“. Stefanik tvrdí, že udelenie „amnestie jedenástim miliónom ilegálnych imigrantov prečísli našich súčasných voličov a vytvorí vo Washingtone trvalú liberálnu väčšinu“.

Ako budú voliť?

Ich obhajcovia hovoria, že moderátor a politička len pozorujú skutočný fenomén medzi demokratmi, ktorý odsudzujú. Jadro toho, čo títo republikáni hovoria, je v tom, že počas posledných desaťročí imigrácia pomáhala Demokratickej strane a že demokrati si to všimli a tlieskali tomu. Keď sa demokrati chválili (a sympatizujúci analytici predpovedali), že vedú „koalíciu na vzostupe“, jedna z vecí, o ktorých hovorili, bola rastúca populácia prisťahovalcov, ktorí sa prikláňali doľava.

A keďže demokrati nadobudli presvedčenie, že imigrácia je kľúčom k budúcnosti ich strany, čoraz viac doľava sa posúvali aj ich postoje k imigračnej politike. Demokrati by museli byť nezvyčajne imúnni proti pokušeniu hľadať výhodu, aby medzi týmito dvoma trendmi neexistovala súvislosť. Napokon, koľko ľudí, ktorí pochybujú o tomto spojení, dobre vidí, že mnohí republikáni prijali svoje terajšie názory na imigráciu čiastočne na základe obáv, ako budú prisťahovalci voliť?

Zjednodušenie až klamstvo

Akákoľvek teória postavená na tomto spojení však bude čoraz menej pravdepodobná, pretože bude čoraz viac konšpiračná. V skutočnom svete ľudia podporovali liberálnu imigračnú politiku aj z mnohých iných dôvodov.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie