Denník N

Školský týždeň: Krúžkovné nerieši najväčšie priority a najmä chudobné rodiny môžu mať problém využiť ho

Nová časť školského newsfiltra Školský týždeň: 1. Parlament schválil krúžkovné. Nerieši najväčšie priority a najmä chudobné rodiny môžu mať problém ho využiť. 2. Mali by sme lepšie odmeňovať učiteľky a učiteľov niektorých predmetov? Zatiaľ na to nemáme dostatok silných argumentov.

Školský týždeň pripravuje Centrum vzdelávacích analýz, podporiť ho môžete tu.

1. Parlament schválil krúžkovné. Nerieši najväčšie priority a najmä chudobné rodiny môžu mať problém ho využiť

Parlament tento týždeň schválil návrh zákona, ktorým by sa mal zaviesť príspevok na voľnočasové aktivity detí. Ide o súčasť takzvanej daňovej revolúcie, ktorú predstavil minister financií. Tento príspevok sa stretol s pomerne výraznou kritikou zo strany ministra školstva aj niektorých odborníkovodborníčok.

Ideu príspevkov na voľnočasové aktivity detí predstavil minister financií ešte koncom minulého roka. Vtedy sme písali predovšetkým o samotnom zámere investovať pomerne vysoký objem peňazí do podpory mimoškolských aktivít. Poukázali sme na to, že nepochybne ide o dôležitú tému. Kvalitne strávený čas mimo vyučovania môže prispieť k rozvoju zručností detí aj k prevencii negatívnych javov ako kriminalita či užívanie drog.

Na druhej strane sme upozornili na to, že hrozí, že z voľnočasových poukazov budú najmenej benefitovať práve deti, ktoré potrebujú najväčšiu podporu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školský týždeň

Každý štvrtok v spolupráci s expertmi z Centra vzdelávacích analýz prináša Školský týždeň najdôležitejšie informácie zo školstva, analýzy a návrhy, ako zmeniť vzdelávanie.

Školstvo

Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie