Denník N

Poslanec Benčík: Matovičovým správaním som hlboko dotknutý

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby táto koalícia skončila, ja osobne by som to bral ako vyslobodenie, hovorí poslanec z klubu SaS Ján Benčík.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

„Pripadá mi to paradoxné – žijem 47 rokov v manželstve stále s jednou ženou, máme synov, mám vnukov, mojich rodičov rozdelila iba smrť… Prečo by som ja mal byť zameraný proti rodine?“ pýta sa poslanec Benčík v reakcii na Matovičove výroky o protirodinnej koalícii.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo je z aktuálneho diania znechutený;
  • ako vníma približovanie Smeru a Republiky;
  • ako sa vyvíjajú rozpory medzi ĽSNS a Republikou.

Čo sa to deje parlamente? Ako si vysvetľujete výroky Igora Matoviča, ktorý tvrdí, že je, citujem, „hrdý na to, že sa k nám pridali aj ľudia z ĽSNS a zo strany Život“?

Musím sa priznať, že nielen z tejto veci, ale z celkového diania som hlboko znechutený. Správaním pána Matoviča sa cítim hlboko dotknutý – ak niekto nerešpektuje zaužívané demokratické parlamentné pravidlá, legislatívny proces vyložene znásilňuje a všetkých tých, ktorí nesúhlasia, označuje za nepriateľov rodín a spoločnosti a priam cielene ich predhadzuje davu, je to nebezpečné. A nepáči sa mi to.

Ako vnímate Matovičov výrok, že je hrdý na to, že sa k nim pridali ľudia z ĽSNS a strany Život?

To ilustruje, kto je Igor Matovič. Kedysi formálne odmietol v televíznej debate podať Kotlebovi ruku s tým, že on fašistovi nikdy ruku nepodá. No ale teraz, keď sa mu to hodí… V utorok to dokonca aj rozdelil – skutoční fašisti sú podľa neho tí z Republiky, ale tí z ĽSNS fašisti nie sú, lebo tí podporili jeho zákon. Kladiem si otázku: ako môže byť časť celku, ktorá sa od neho oddelí, fašistická a druhá, pôvodná nie? Najmä teda, ak predseda tej pôvodnej bol nedávno právoplatne odsúdený Najvyšším súdom za vyjadrenie sympatií k neonacizmu.

Ako sa cítite v koalícii so stranami, ktoré zmeny dávok presadzujú spolu s poslancami ĽSNS?

Veľmi nekomfortne. Musím sa priznať, že sa zle cítim a som zo všetkého dosť znechutený.

Máte už premyslené, čo s tým idete urobiť?

Čo sa s tým

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Igor Matovič

Kotlebovci - ĽSNS

Republika

Rozhovory

Smer

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Slovensko

Teraz najčítanejšie