Denník N

Vývoj bojov (91. deň): Na oboch stranách pribúdajú správy o vyčerpaní vojakov, u separatistov protestovali dva pluky

Zničené vozidlá po raketovom útoku na zariadenie v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami v Makijivke východne od Donecka. Foto - TASR/AP
Zničené vozidlá po raketovom útoku na zariadenie v oblasti kontrolovanej proruskými separatistami v Makijivke východne od Donecka. Foto – TASR/AP
  • Bojuje sa o zásobovaciu trasu do Lysyčanska, obkľúčenie je čoraz reálnejšie.
  • Ukrajinská jednotka zo Sjevjerodonecka sa sťažuje na chyby vo velení.
  • Dva pluky separatistov už nevládzu a verejne protestujú.
  • Mapy dňa – miesta najťažších bojov.
  • Videá dňa – (varovanie, dnes sú niektoré explicitnejšie ako zvyčajne) účinok termobarických striel; aj Rusi majú drony a vedia ich používať; boj muža proti mužovi v zákope z ruského dronu; ústup ukrajinských vojakov niekde pri Lymane; ukrajinské Su-25 bombardujú ruské pozície; ruský tank zničený protitankovou mínou – jedna z najfatálnejších doteraz zaznamenaných deštrukcií. 

Aj dnes prinášame zhrnutie situácie na bojisku zostavené z informácií rôznych ministerstiev obrany a nezávislých analytikov. V seriáli sa objavujú aj postrehy ruského nacionalistu a zločinca Igora Strelkova (Girkina), ktorý bol kľúčovou postavou pri rozpútaní vojny v roku 2014, ale okrem úspechov ruskej armády na svojom profile na ruskej sociálnej sieti VKontakte otvorene píše aj o jej porážkach a problémoch.

Informácie v tomto texte sú zhrnutím výsledkov bojov za stredu 25. mája. Aktuálny stav na niektorých miestach už môže byť iný.

Prehľad potvrdených strát je na konci článku.

O čo sa bojuje severne od Popasnej? O zásobovaciu trasu medzi Bachmutom a Sjevjerodoneckom. Ako je počas vojny pravidlom, správy o aktuálnej situácii sa líšia. Najpravdepodobnejšie sa momentálne javí, že Rusi cestu včera prerušili, ale nedokázali sa na nej udržať. Reálne ju však ovládajú pomocou delostrelectva. Ukrajine tak na zásobovanie jednotiek v Sjevjerodonecku a Lysyčansku zostáva okľuka cez Siversk, ktorý je takisto vo výhľade ruskej armády.

Situácia je teda konštantne zlá – Rusi v Luhanskej oblasti postupujú, Ukrajinci sa s problémami držia, prípadne ustupujú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Vývoj bojov na Ukrajine

  • Editori a reportéri Denníka N Roman Pataj, Vladimír Šnídl, Tomáš Vasilko a Mirek Tóda zhŕňajú aktuálnu situáciu na bojiskách
  • Nové vydanie zverejňujeme každý pracovný deň o 15:00 na webe a ako newsletter (aktivujte si odber tu)
  • Súčasne s tým vychádza aj audioverzia pre predplatiteľov na webe a v aplikácii Denníka N
  • Ako pomôcť Ukrajine – prehľad organizácií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie