Denník N

Nevzdávame sa svojho územia, povedal Zelenskyj a slová Kissingera prirovnal k Mníchovu 1938

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto - TASR/AP
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto – TASR/AP

Macron, Scholz aj bývalý americký minister zahraničia radia Kyjivu, aby sa kvôli mieru vzdal niektorých častí Ukrajiny.

Bývalý americký minister zahraničia Henry Kissinger tento týždeň nahneval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj mnoho jeho spoluobčanov.

Tento 98-ročný bývalý politik Zelenskému odporučil postúpiť územia okupované Ruskom výmenou za mierovú dohodu. Na Svetovom ekonomickom fóre v Davose uviedol, že Ukrajina by mala prijať ruskú okupáciu Krymu.

„Rokovania sa musia začať v nasledujúcich dvoch mesiacoch, inak nastanú otrasy a vznikne napätie, ktoré nebude jednoduché prekonať,“ povedal Kissinger v čase, keď sú mierové rokovanie medzi Kyjivom a Moskvou pozastavené najmä pre zverstvá, ktoré páchala ruská armáda v mestách Buča či Boroďanka.

„Ideálne by sa hranice mali vrátiť k stavu pred konfliktom,“ povedal Kissinger.

Rusko malo vtedy pod kontrolou Krym a časti Doneckej a Luhanskej oblasti. Toto územie v Donbase Moskva uznala za samostatné republiky dva dni pred začatím vojny na Ukrajine. Iný status mal polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 a ktorý je dnes z ruského pohľadu súčasťou Ruskej federácie.

Ako v roku 1938

„Pokračovať vo vojne aj za týmto bodom (teda na územie okupované pred 24. februárom, pozn. red.) by už nebolo o slobode Ukrajiny, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie