Denník N

Aplikácia na krúžky bude pre rodičov záťaž, upozorňuje Illek zo Slovensko.digital

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nová aplikácia by mala vzniknúť do konca tohto roka, podľa Ľubora Illeka je tento termín „mimoriadne rizikový“. Ak aplikácia vzniká pod časovým stresom, zníži to jej kvalitu.

Parlament v stredu schválil, že od januára 2023 rodičia dostanú na krúžky pre svoje deti 60 eur mesačne. Krúžky zaplatené štátom budú musieť rodičia spravovať cez novú aplikáciu. Zatiaľ nie je jasné, ako bude vyzerať, v zákone sú opísané iba základné princípy. Zákon ešte nepodpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

IT odborník Ľubor Illek vysvetľuje, prečo je nápad s aplikáciou principiálne nesprávny a pre rodičov zbytočný. „Chápem to tak, že aplikácia vznikne len na účel kontroly toho, kto bude štátne peniaze využívať. Nezaregistroval som, že by aplikácia vznikla ako odpoveď na potreby rodičov,“ hovorí Illek z organizácie Slovensko.digital.

V rozhovore sa dočítate:

  • ako často budú musieť rodičia klikať do aplikácie,
  • prečo je to aj zodpovednosť ministerky informatizácie Veroniky Remišovej,
  • prečo je chyba, že zákon všetkých rodičov núti používať iba aplikáciu.

Chodia vaše deti na krúžky? Koľkokrát do týždňa?

Áno, chodia viackrát do týždňa na rôzne krúžky. Pre deti vo veku základnej a strednej školy je to prirodzený spôsob trávenia voľného času.

Koľko na ich krúžky v Bratislave miniete? 60 na každé dieťa na to bude stačiť?

Nie je to zanedbateľná suma. Bývam v Bratislave, kde sú náklady väčšie. Ale pre nás pri rozhodovaní o tom, na ktoré krúžky deti budú chodiť, peniaze doteraz nehrali úlohu. Chápem, že situácia iných rodičov môže byť podstatne odlišná.

Krúžky si od rodičov vyžadujú aj dodatočné peniaze – za oblečenie či iné pomôcky.

Áno, napríklad vybavenie na hokej je pomerne nákladné. Moja dcéra chodí na plávanie, kde pomôcky netvoria zásadnú časť výdavkov. Môj syn je hudobne zameraný, a keby prišiel s tým, že chce hrať na akordeóne, vysvetlili by sme mu, že to stojí veľa peňazí. Ale máme doma klavír, zatiaľ sa môže učiť hrať na ňom. A uvidíme – ak by mal naozaj veľký záujem o akordeón, zvážili by sme to.

Potešili ste sa, keď ste zistili, že ich krúžky budete manažovať cez štátnu aplikáciu?

Pripadá mi to ako zbytočnosť. Moja komunikácia s poskytovateľmi krúžkov v tejto chvíli funguje. Nezaregistroval som od nikoho vo svojom okolí – zo strany organizátorov krúžkov či rodičov –, že by potrebovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Školstvo

Technológie

Veronika Remišová

Slovensko

Teraz najčítanejšie