Denník N

Ako ĽSNS skúsila spochybniť voľby a ako Slovensko prestáva veriť vo férové spočítanie hlasov

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Prieskum pre Denník N ukázal, že v spravodlivé počítanie volebných hlasov dôveruje výrazne menej ľudí ako pred piatimi rokmi. Zistili sme, že strany čoraz menej posielajú svojich ľudí do volebných komisií, systematicky to robila najmä ĽSNS.

Pred prezidentskými voľbami 2019 sa na sociálnych sieťach šírila informácia, že hlasy vo voľbách bude spočítavať firma ESET. Mnohí ľudia to nekriticky šírili a komentovali, často bez akéhokoľvek kontextu a vysvetlenia. Niektorí sa ešte snažili vysvetliť, že na webe štatistického úradu bude možné pozrieť si výsledok za každý volebný okrsok a v okrskoch sú predsa volebné komisie, ktoré hlasy počítajú ručne. Výsledok na webe sa teda bude dať porovnať s tým, čo spočítala komisia, a tak na úpravu výsledkov zo strany ESET-u nie je priestor.

Šíritelia dezinformácií na tento argument nijako nereagovali, niektorí uverili, iní informáciu šírili očividne zlomyseľne. Kriticky mysliacim diskutujúcim spravidla nadávali do hlupákov a podporovateľov Čaputovej.

Tento hoax do sveta pravdepodobne vypustil Štefan Harabin, vtedy prezidentský kandidát a samozvaný víťaz volieb. K jeho šíreniu však prispela veľká časť slovenskej dezinformačnej scény vrátane poslanca Ľuboša Blahu.

Na tejto scéne dodnes prezidentka Zuzana Čaputová dostáva nálepku, že voľby vyhrala vďaka ESET-u.

Podobné dezinformácie sa objavili aj pred parlamentnými voľbami v roku 2020, čo boli podobné útoky na koalíciu strán Progresívne Slovensko a Spolu. Koalícia napokon skončila pred bránami parlamentu s výsledkom 6,96 percenta, ako koalícia potrebovala na zvolenie aspoň sedem percent.

ESET (aj) v tejto veci žaloval Blahu aj Harabina a pripísal si už prvé úspechy.

Desaťtisíce sfalšovaných voličských preukazov

Počas prezidentských volieb 2019 sa stala ešte jedna vec, ktorá je verejnosti menej známa. Kotlebovci sa cez svojich zástupcov vo volebných komisiách na rôznych stupňoch snažili vyhútať kauzu, že v druhom kole prezidentskej voľby dochádza k falšovaniu volebných preukazov. Volebný preukaz je lístok, ktorý vám umožní voliť na inom mieste, pokiaľ počas volieb nie ste doma.

Kotlebovci postupovali nasledovne: medzi svojich členov a sympatizantov vo volebných komisiách rozposlali fotografiu, ako by mohli vyzerať sfalšované hlasovacie lístky. Dali si pozor, aby netvrdili, že voľby sa falšujú, ale že by sa mohli falšovať – tak sa vyhli možnosti obvinenia za šírenie poplašnej správy alebo marenie volieb.

Takouto formuláciou však zároveň rozšírili pochybnosť o voľbách, niektorí volební komisári za ĽSNS vydávali fotografiu za dôkaz toho, že sa falšujú hlasovacie preukazy, a začali sa sťažovať na komisiách vyšších stupňov.

Ako vyplýva zo zápisu, vec musela riešiť až štátna komisia pre voľby, ktorej členom bol aj nominant ĽSNS Vladimír Zeman. Ten danú vec na komisii aktívne priživoval. Následne sa kotlebovci snažili problém medializovať, pričom odkazovali na to, že to riešila práve štátna komisia. „Práve dnes náš zástupca v štátnej volebnej komisii nás informoval o tom, že sa zistilo, že v prvom kole bolo použitých veľmi veľa, veľmi veľa, falošných hlasovacích preukazov,“ povedal Marián Kotleba 29. marca 2019 v dezinformačnom rádiu Slobodný vysielač a dodal, že len v Bratislavskom kraji mohlo byť použitých až 10-tisíc falošných preukazov.

Okrem dezinformačného rádia sa táto kauza v mediálnom priestore veľmi neuchytila. Druhú šancu dal kauze ešte Štefan Harabin, ktorý falošné volebné preukazy spomínal vo svojej sťažnosti na Ústavnom súde. Štátna volebná komisia ani Ústavný súd žiadne pochybenie v tejto veci nezaznamenali.

Prečo to vlastne kotlebovci či Harabin robili? Ich zámerom mohla byť snaha narušiť dôveru vo voľby, respektíve volebný proces. V momente, keď si spočítali, že ich šanca na úspech vo voľbách je definitívne stratená, skúsili voľby spochybniť. Môže pritom ísť o ich individuálny záujem, ale aj o dlhodobú stratégiu antisystémových aktérov v rámci hybridných aktivít.

Ako sa z dôveryhodných volieb vytráca sila

Voľby na Slovensku sú dlhodobo hodnotené ako kvalitné a s minimom problémov z hľadiska ich integrity. Medzinárodná komunita na Slovensku voľby naposledy plnohodnotne pozorovala v roku 1999, odvtedy OBSE poslala na Slovensko len limitované alebo žiadne pozorovacie misie. Jej správy hovoria o výborne zvládnutom volebnom procese a veľkej dôvere v jej proces medzi kľúčovými aktérmi volieb – takéto hodnotenia OBSE sa týkajú aj posledných prezidentských či parlamentných volieb.

Ak medzinárodní pozorovatelia na slovenských voľbách odporúčajú niečo vylepšiť, sú to skôr medzery v legislatíve, nejasné kompetencie niektorých orgánov a podobne. Nehovoria o podvodoch pri voľbách.

Prieskumy však ukazujú, že dôvera vo voľby na Slovensku začína byť naštrbená.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Demokrati

Hoaxy a propaganda

Kotlebovci - ĽSNS

Marian Kotleba

OĽaNO

Progresívne Slovensko

Republika

Smer

SNS

Štefan Harabin

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie