Denník N

Na Ukrajine ťažko definovať, čo je víťazstvo a čo porážka

Žena pred svojím zbombardovaným domom v Irpini. Foto - TASR/AP
Žena pred svojím zbombardovaným domom v Irpini. Foto – TASR/AP

Rôznorodý typ výsledkov, ktoré by Rusko alebo Ukrajina mohli vyhlásiť za víťazstvo, ukazujú na nedostatok takých výsledkov, ktoré by mohli pretrvať.

Autor je komentátor Bloomberg Opinion

Jednou z najpozoruhodnejších vecí na rusko-ukrajinskej vojne v roku 2022 je rôznorodosť výsledkov, ktoré by obe strany mohli vyhlásiť za víťazstvo – a aj nedostatok výsledkov, ktoré môžu pretrvať. To, čo bude určovať úspech akéhokoľvek vyhlásenia, je publikum, ktorému bude vyhlásenie určené. V skutočnom svete však záleží na tom, či výsledok nastolí rovnováhu síl a záujmov medzi bojujúcimi stranami tak, že ďalší ozbrojený konflikt nebude mať zmysel alebo sa dokonca stane nemožným.

Bez kompromisu

Deklarované vojnové ciele oboch strán sú relatívne ambiciózne, dokonca aj po tom, čo sa zdalo, že Rusko tie svoje okresáva. Vízia víťazstva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského zahŕňa návrat Krymu, Donecka a Luhanska Ukrajine. Rusko sa snaží rozšíriť svoju kontrolu nad ukrajinským územím na celý donecký a luhanský región na východe a časť ukrajinského čiernomorského pobrežia na juhu, čím by sa Ukrajina zmenila na vnútrozemský štát. Napadnuté územia si Rusko dokonca môže nárokovať ako súčasti svojho územia a nie ako spojenecké neuznané štáty.

To však neznamená, že by jednej zo strán chýbali možnosti „víťazstva“ – alebo že aj keď jedna zo strán dosiahne v nadchádzajúcich mesiacoch svoj maximálny cieľ, násilie sa z dlhodobého hľadiska skončí.

Pre Ukrajinu by ruský ústup na kontaktné línie, ktoré existovali pred 24. februárom, predstavoval jasné víťazstvo, aspoň v očiach sveta. Zelenskyj by ho dokonca mohol predložiť ukrajinskej verejnosti ako kompromis, ktorý by zachránil ukrajinské životy a vrátil status quo, na ktorý si národ vo všeobecnosti zvykol, aj keď by sa voliči rozhnevaní ruskými vojnovými zločinmi pravdepodobne nahnevali. V súčasnosti je proti uznaniu akýchkoľvek ruských územných ziskov vrátane Krymu viac ako 80 percent Ukrajincov. Takmer tri štvrtiny sa domnievajú, že Ukrajina je schopná odraziť ruský útok. Tieto čísla neprispievajú k žiadnemu kompromisu.

Rusi už prehrali

Lenže ak sa aj vojenské šťastie prikloní k Rusku a jeho stiahnutie na predchádzajúce línie sa stane nereálnym, už akýkoľvek výsledok, v ktorom si Ukrajina udrží prístup k Čiernemu moru a prelomí ruskú blokádu jej zostávajúcich prístavov, by predstavoval niečo ako víťazstvo. Aspoň morálneho typu, podobného tomu, ktoré Fínsko zažilo v zimnej vojne, a to aj napriek strate deviatich percent svojho územia. Ukrajina by stále marila ambície Putinovho režimu zmeniť kyjivský režim a zachovala by si nezávislosť a národnú identitu.

Ukrajinu by bolo možné považovať za porazenú, iba ak by Putin v prvých týždňoch invázie zajal či vyhnal Zelenského a dosadil poslušnú bábkovú vládu. Keďže sa však aj Kremeľ tohto sna vzdal, Ukrajina v istom zmysle vyhrala už teraz.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Komentáre

Teraz najčítanejšie