Denník N

Nie je čierna diera aj na Rázsochách?

Rázsochy pred demolíciou. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rázsochy pred demolíciou. Foto N – Tomáš Benedikovič

Oddlžovanie, ktoré občas všetci zaplatíme, by medzičasom stačilo na postavenie univerzitných nemocníc po celom Slovensku hádam aj zo zlata.

Autor je lekár a vedec

Pred rokmi… Pred mnohými rokmi sme na fakulte dostali za úlohu rýchlo spísať, koľko miestností, laboratórií a s akou rozlohou budeme potrebovať v novej univerzitnej nemocnici na Rázsochách. Staršia kolegyňa sa usmiala a vytiahla z archívu list z osemdesiatych rokov písaný na písacom stroji. „To sme už párkrát odovzdávali,“ povedala. Kolegyňa je už dávno na dôchodku. Rázsochy nestoja. V roku 2022 sa o nich stále len diskutuje. Možno to súvisí s tým, kto o nich diskutuje.

Nadpriemer sa nenosí

Chodím relatívne často okolo. Rázsochy nestoja ani sa nestavajú, pred časom sa dokonca búrali. Iste, ide o veľkú a dôležitú investíciu, bežný človek predsa chápe, že sa o niečom takom nedá rozhodnúť za pár týždňov. Ale viac ako 30 rokov? Nie je to už tak trochu hanba? Je, jasné, ale, žiaľ, je to aj obraz manažmentu zdravotníctva na Slovensku. Nie je to tak, že by sme kvalitných expertov nemali, len sme ich buď vyštvali, odrezali od rozhodovacích procesov, alebo znechutili… Za tie roky to už sú celé generácie.

Kvantita verzus kvalita

Neprejde deň, čo by sa v médiách niekto nesťažoval na nedostatok lekárov a sestier. Bolo to tak pred pandémiou a je to tak aj teraz. Všetci sme však zažili aj takých lekárov, ktorí velebili neoverené alebo overene neúčinné lieky na covid. Potrebujeme takých lekárov viac? Potrebujeme nezaočkované sestry, ktoré vydierajú svojich šéfov odchodom, ak ich budú nútiť dať sa zaočkovať? My potrebujeme viac kvalitných zdravotníkov. Takých, ktorí prejdú náročným sitom a intenzívnym kvalitným vzdelávaním na najlepších univerzitách a v ich príslušných univerzitných nemocniciach.

Načo nám je univerzitná nemocnica?

V Bratislave formálne takú univerzitnú nemocnicu máme, ale kam sa vybrať, ak sa chcete na ňu ísť pozrieť? Ružinov, Kramáre, Petržalka či Staré Mesto? To sú všetko malé mestské nemocnice, do ktorých sa celé dekády neinvestuje. Okrem iného aj s argumentom, že onedlho bude predsa stáť nová univerzitná nemocnica. Znie to rozumne, ale len vtedy, ak to „onedlho“ netrvá nekonečne. Univerzitná nemocnica je tá, kde sa učia medici, tá, kde sa robia klinické štúdie a translačný výskum, tá, ktorá prispieva k medzinárodným štandardom zdravotnej starostlivosti. Keď človek dostane infarkt alebo mozgovú príhodu, potrebuje rýchlu diagnostiku a liečbu, nemožno ho prevážať cez pol republiky, ale v univerzitnej nemocnici by mali učiť a zároveň kontrolovať a skúmať, čo treba pri tom infarkte alebo mozgovej príhode robiť. Bárs aj na druhom konci republiky. Nato je univerzitná alebo akademická medicína.

Nie sú peniaze?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie