Denník N

Zoroslav Kollár nejde do väzenia, po priznaní úplatku v kauze Pčolinský a za nelegálne cigarety zaplatí 70-tisíc

Zoroslav Kollár na súde. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zoroslav Kollár na súde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vplyvný konkurzný právnik sľubuje všetkým vrátane novinárov zaujímavú budúcnosť a prízvukuje, že nie je kajúcnik, že nikoho neudal. „Toto je skončenie bitky a nie skončenie vojny. Budúcnosť bude pre všetkých, vrátane vás novinárov ešte zaujímavá,“ povedal.

Za 16 mesiacov vo väzbe som neprijal žiadne ponuky na spoluprácu, povedal Zoroslav Kollár po tom, ako v piatok vyšiel zo Špecializovaného trestného súdu.

Sudkyňa Ružena Sabová schválila dohodu o vine a treste za dva korupčné prípady – nemusí ísť do väzenia a musí zaplatiť 70-tisíc eur. Ak ich nezaplatí, mal by si odpykať štrnásť mesiacov vo väzení. Do tohto trestu by sa mu pritom nezapočítali mesiace, ktoré bol vo väzbe, pretože tam bol pre iné obvinenie.

„Súd považoval túto dohodu za primeranú,“ skonštatovala sudkyňa Sabová.

Kollár priznal vinu v kauze podplácania bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a v prípade krytia nelegálnej výroby cigariet.

Nie som kajúcnik, nikoho som neudal

„Nie som kajúcnik, nikoho som neudal, nikoho neusvedčujem,“ povedal Zoroslav Kollár po verdikte súdu. Hovorí, že proti nikomu zo svojich známych a priateľov nevypovedal a nikomu nechcel ublížiť – tvrdí, že len uviedol skutky, ktoré sa stali.

„Toto je skončenie bitky a nie skončenie vojny. Budúcnosť bude pre všetkých, vrátane vás novinárov ešte zaujímavá,“ povedal.

Opakoval, že Vladimíra Pčolinského nikdy osobne nestretol a teda mu ani nedal úplatok. Priznal, že úplatok dal Ľudovítovi Makóvi.

O prípade krytia nelegálnej výrobne cigariet pritom ešte koncom januára Kollárov advokát Matúš Gémeš hovoril: „Od vznesenia jeho obvinení uplynul dostatočne dlhý čas na to, aby verejnosť spoznala ich absurditu.“ Spochybňoval trestné stíhanie svojich klientov – v minulosti vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára a Tomáša Rajeckého, spájaného s bratislavským podsvetím.

Prišiel máj a obaja – Zoroslav Kollár aj Tomáš Rajecký – sa priznávajú k trestnej činnosti.

Video: Kollár po priznaní úplatku: Nikoho som neudal

Čo rozhodlo: odišiel advokát a Rajecký začal rozprávať

Ako si vysvetliť, že pred štyrmi mesiacmi advokát kritizoval obvinenie a označoval ho za absurdné, no následne sa jeho klient priznal a uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Vladimír Pčolinský

Zoroslav Kollár

Slovensko

Teraz najčítanejšie